Parteneriat între U.E. și Fundația Bill & Melinda Gates pentru combaterea bolilor asociate sărăciei

Fundația GatesUniunea Europeană și Fundația Bill & Melinda Gates s-au angajat să colaboreze pentru a combate HIV/SIDA, tuberculoza, malaria și alte boli asociate sărăciei care, împreună, afectează peste 1 miliard de persoane din întreaga lume.

Acordul, semnat la Paris de copreședintele fundației, Bill Gates, și de comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, creează un nou parteneriat strategic pentru cercetare în acest domeniu. Între 2007 și 2011, fundația și Comisia Europeană au contribuit cu aproximativ 2,4 miliarde EUR (3,1 miliarde USD) la cercetarea și dezvoltarea axată asupra bolilor infecțioase asociate sărăciei, sprijinind elaborarea a mai mult de 20 de produse noi și îmbunătățite.

Parteneriatul va investi în cercetarea și dezvoltarea unor acțiuni de salvare pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea persoanelor care trăiesc în țările aflate în curs de dezvoltare. Pe lângă accelerarea elaborării medicamentelor, vaccinurilor și diagnosticelor, atât de necesare, cele două organizații vor urmări și consolidarea unor mijloace accesibile și durabile pentru a se asigura că aceste produse ajung cu rapiditate la cei care au cea mai mare nevoie.

Fundația și CE intenționează să lanseze un premiu de inovare comun cu ocazia Convenției inovării din 2014, pentru a recunoaște și recompensa inovațiile care răspund provocărilor lansate de abordările actuale în materie de sănătate la nivel mondial.

De asemenea, Comisia și Fundația vor finanța în comun dezvoltarea de noi instrumente clinice pentru tratarea și prevenirea HIV, a tuberculozei, a malariei și a altor boli infecțioase neglijate, cum ar fi bolile diareice, ulcerul Buruli, trahomul, filarioza limfatică și boala somnului. O mare parte din aceste eforturi vor fi depuse prin intermediul Parteneriatului dintre țările europene și cele în curs de dezvoltare privind studiile clinice (EDCTP), o inițiativă emblematică a Uniunii Europene, în care sunt implicate în prezent 16 țări europene și 30 de țări partenere din Africa Subsahariană.

Sursa> ec.europa.eu
Foto> gatesfoundation.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.