Prima etapă a uniunii bancare: Statele UE au semnat acordul de supervizare unică a băncilor

Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns în noaptea de miercuri spre joi la un acord unanim asupra supervizării unice a băncilor din zona euro, au anunţat mai mulţi responsabili europeni pe contul lor de Twitter, potrivit Capital.ro.

“Acord istoric de supervizare!”, a anunţat printr-un tweet comisarul european pentru servicii financiare, Michel Barnier, după 14 ore de discuţii, în timp ce purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cipriote a UE a declarat că discuţiile cu Parlamentul European ar putea acum începe.

Cei 27 au găsit un compromis asupra punctelor ce blocau acordul de câteva luni: sfera de aplicare a supervizării directe de către BCE, articulaţia dintre Autoritatea bancară europeană pentru întreaga UE şi BCE, ce nu îi vizează decât pe cei 17 membri ai zonei euro, iar în cele din urmă modul de a separa cele două funcţii ale BCE – politica monetară în zona euro şi supervizarea, care îi vor afecta pe non-membri.

Marea Britanie, Suedia şi Cehia nu se vor alătura mecanismului comun de supervizare unică bancară arată publicaţia.

“Interesele Marii Britanii au fost pe deplin protejate. Regatul Unit nu are intenţia de a se alătura mecanismului de supraveghere”, a declarat ministrul britanic de finanţe George Osborne.

Mai multe detalii AICI.

Sursa:  Capital.ro
Foto:  freefoto.com

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *