Politicienii germani: Nu vom renunţa la democraţie pentru a plăti datoriile italienilor

Politicienii germani au reacţionat cu furie la o afirmaţie a premierului italian, Mario Monti, care sugera că Angela Merkel se lasă prea mult controlată de Bundestag.

Premierul italian, Mario Monti, a cărui ţară are nevoie de ajutorul UE, deoarece costurile împrumuturilor italiene tind să atingă cote nesustenabile, a declarat, într-un interviu pentru revista germană „Der Spiegel”, că puterea de decizie a Bundestagului privind măsurile anticriză luate de UE riscă „dezintegrarea proiectului European”. Politicienii germani au reacţionat prompt. „Trebuie să-i spunem clar domnului Monti că noi, germanii, nu vom renunţa la democraţie pentru a plăti datoriile italienilor”, a declarat Alexander Dobrindt, secretar-general al Uniunii Creştin-Sociale din Bavaria, potrivit Adevarul.ro.

„Tonul dezbaterii a devenit periculos. Trebuie să avem grijă ca Europa să nu se rupă”, a declarat ministrul de Externe german, Guido Westerwelle. El însuşi a pus paie pe foc în weekend, spunând că este „categoric împotriva expansiunii în continuare a maşinăriei de  salvare sau a cumpărării de eurobonduri de către Banca Centrală Europeană”.

„Nu-mi pot imagina că o majoritate a Bundestagului va susţine crearea de datorii nelimitate. Aprobarea de către Parlament a deciziilor de politică europeană nu poate fi contestată. Trebuie să întărim, nu să slăbim legitimitatea democratică în Europa”, a spus el.

Germania este în conflict cu Italia privind gestionarea crizei economice şi acuză Roma că nu face suficient pentru a-şi pune finanţele în ordine. Ziarele din Germania au atacat în permanenţă ţările din sudul Europei, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, pentru performanţele lor slabe şi pentru ajutoarele pe care le-au primit de la UE.

Detalii AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  ro.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *