Germania ar putea organiza un referendum asupra viitorului Europei

Vor fi chemaţi germanii la urne pentru a decide soarta Europei? se întreabă într-un articol jurnaliștii de la Deutsche Welle. Cel care a lansat dezbaterea publică pe această temă a fost, în luna iunie, ministrul federal de finanţe, Wolfgang Schäuble. De atunci, tot mai mulţi oficiali germani abordează subiectul, scriu aceștia.

Într-un interviu acordat pe 25 iunie săptămânalului Der Spiegel pe tema crizei euro, Wolfgang Schäuble a spus că respinge ideea eurobondurilor, atâta vreme cât nu există o Uniune fiscală. Aceasta ar presupune, a mai explicat ministrul german de finanţe, ca statele naţionale să cedeze o parte din competenţelor  Uniunii Europene. Pentru legitimarea unei astfel de modificări ar fi nevoie de un preşedinte al Comisiei Europene, ales direct, de un Parlament UE mai puternic şi de o Cameră în care să fie reprezentate statele membre, după modelul Bundesratului (Camera superioară a Parlamentului federal) sau al Senatului SUA.

În opinia lui Schäuble, Constituţia Germaniei federale nu permite cedarea de competenţe  naţionale instanţelor UE. Iată de ce ar fi nevoie de un plebiscit. Schäuble crede că referendumul ar putea avea loc chiar mai curând decât crezuse cu câteva luni în urmă.

Mai multe detalii AICI.

Sursa: Deutsche Welle
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *