Scoțienii vor vota la referendum dacă vor să părăsească Marea Britanie și să formeze o țară independentă

Premierul britanic, David Cameron și prim-ministrul Guvernului Scoției, Alex Salmond au semnat un acord care permite scoțienilor să țină un referendum în toamna anului 2014, prin care să se decidă dacă vor să rămână în Marea Britanie sau să formeze o Scoție independentă, informează Jurnalul.ro.

Dacă se poate oferi încredere unui sondaj recent, numărul susţinătorilor independenţei s-a atenuat şi nu a crescut în utimele luni. Momentan, o treime (28%) dintre cei aproximativ 5,2 milioane de scoţieni doresc să devină independenţi.

În prezent, Parlamentul scoţian are competenţe în domeniile educaţiei, sănătăţii, mediului şi justiţiei. Problemele care ţin de afaceri externe, energie, fiscalitate şi apărare rămân în sarcina Londrei, scrie Mediafax.

Scoția nu este însă singura regiune care cere independența. Separatistii catalani solicita suveranitatea regiunii fata de guvernul central de la Madrid. Astfel, odata cu Catalonia, Spania risca sa piarda si cei 20 de procente pe care regiunea ii aduce economiei centrale spaniole. Daca amenintarea separatista se concretizeaza, economia spaniola va inregistra astfel inca un soc, noteaza CNN, potrivit Ziare.com.

Surse: Jurnalul.ro, Mediafax.ro, Ziare.com

Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *