Sondaj privind calitatea vieţii în UE: Românii sunt mai pesimişti decât majoritatea europenilor

Una dintre concluziile European Quality of Live Survey (EQLS), date publicităţii, joi, de Fundatia europeana pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă (EUROFOUND) este aceea că românii sunt mai pesimişti decât majoritatea europenilor. Studiul prezintă o imagine a situaţiei sociale din Uniunea Europeană, spun autorii săi, potrivit TVRnews.ro.

Ţările care raportează o mai bună calitate a vieţii sunt cele din nordul şi vestul UE, în timp ce statele care exprimă mai multe dezavantaje sunt în principal în sudul şi estul Europei, arată cel de-al treilea studiu European Quality of Life Survey, realizat în perioada septembrie 2011 – februarie 2012, în cele 27 de state membre UE.

Una dintre principalele concluzii ale sondajului este scăderea nivelurilor de optimism şi de fericire cu peste 20% în anumite state membre.

Pe fondul crizei economice mondiale, circa o treime dintre cei 35.500 de respondenţi au declarat că situaţia lor financiară s-a deteriorat în ultimii cinci ani.

La capitolul “satisfacţie în privinţa actualelor standarde de viaţă”, românii stau mai slab decât media europeană, dar se declară mai mulţumiţi decât ungurii şi bulgarii

Pe de altă parte, se remarcă o scădere a încrederii în instituţiile publice, în special în guvernele şi parlamentele naţionale. Această scădere este deosebit de evidentă în ţările care au fost cel mai sever afectate de criza economică.

Raportul complet poate fi accesat la http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2012/64/en/1/EF1264EN.pdf

Surse: TVRnews.ro, eurofound.europa.eu

Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *