Summit-ul UE – China: Europa își asumă responsabilitatea, asiaticii caută soluții

Cel de al 15-lea summit Uniunea Europeană – China a avut loc joi într-o perioadă de încetinire a creşterii economice şi a unui mediu internaţional marcat de provocări tot mai accentuate, anunță Comisia Europeană, potrivit Capital.ro.

Uniunea Europeană a fost reprezentată la summit de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi de preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, în timp ce China a fost reprezentată de premierul Wen Jiabao.

În contextul internaţional al summitului de joi, ambele părţi recunosc că ‘întărirea în continuare a parteneriatului strategic UE-China este esenţială pentru depăşirea acestor vremuri dificile’, se mai menţionează în comunicatul CE.

‘Europa îşi asumă partea sa de responsabilitate în a ajuta lumea să iasă din criza sa economică şi socială. Acest summit UE-China ne permite să discutăm despre starea economiilor noastre şi despre cum putem să ne unim forţele pentru a ieşi împreună din actualele dificultăţi’, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat în comunicat.

La rândul său, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat că, aşa cum o demonstrează chestiuni de interes comun precum discuţiile privind combaterea încălzirii globale şi dezvoltarea sustenabilă, ‘cooperarea UE-China este indispensabilă în lumea de azi’.

“Aspectele economice şi financiare în Europa, în China şi în restul lumii au fost o parte esenţială a discuţiilor noastre. Am profitat de oprtunitate şi i-am explicat prim-ministrului Wen progresele noastre în crearea mecanismelor şi structurilor de guvernare necesare pentru a plasa economia europeană pe structuri solide. De asemenea, am explicat cele mai recente evoluţii care arată că suntem pe drumul cel bun. Am menţionat primele semne ale impactului pozitiv pe care le au reformele structurale majore desfăşurate în multe state membre; am menţionat disponibilitatea de a lua măsuri pe termen scurt-după cum a fost demonstrat de recentele decizii ale Băncii Centrale Europene. Am menţionat lucrul în curs de desfăşurare în abordarea defectelor structurale din arhitectura zonei euro, inclusiv planul de acţiune pentru a finaliza Uniunea Economică şi Monetară” se arată în comunicatul de presă semnat de van Rompuy şi Barroso, în urma întâlnirii intre înalţii oficiali.

Summitul anual între Uniunea Europeană şi China s-a încheiat fără organizarea unei conferinţe de presă comune, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

Sursa: Capital.ro
Foto:  ec.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.