Summit UE-Rusia in contextul divergentelor referitoare la Siria si la piata energetica europeana

gazpromUniunea Europeană şi Rusia încep luni un summit problematic în contextul ridicării embargoului european de arme pentru rebelii sirieni şi al încercării Bruxelles-ului de a reduce dependenţa faţă de gazele naturale ruseşti, informează AFP, potrivit HotNews.
 Vladimir Putin îi va primi pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în oraşulindustrial Ekaterinburg, dar analiştii se aşteaptă la puţine progrese în urma acestor discuţii.
Relatiile dintre Moscova si Bruxelles nu au fost foarte amiabile de la venirea lui Putin la putere in 2000, acesta fiind setat pe cresterea influentei Rusiei si pe ignorarea criticilor occidentale la adresa sa. Dupa conflictul din Siria, raporturile s-au deteriorat mai tare ca niciodata, UE sprijinind opozitia, iar Moscova – regimul lui Assad.
Un subiect important ce va fi dezbătut va fi influenta majora a gigantului Gazprom asupra pietei europene a gazelor naturale, situatie pe care Uniunea Europeana incearca sa o schimbe. Rusia furnizeaza aproximativ un sfert din gazele consumate in Europa, ceea ce i-a permis sa impuna preturile pentru mult timp. Comisia Europeana a initiat in septembrie o ancheta impotriva societatii Gazprom, suspectata de ingradirea concurentei si de manevrarea preturilor in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, state membre ale UE.
Sursa: HotNews.ro
Foto: wikipedia
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *