The New York Times: Germania are nevoie de o mai mare angajare militară

Dacă vrea o poziţie globală consolidată, Germania are nevoie de o mai mare angajare militară, scrie The New York Times, potrivit Romanialibera.ro.

Este una dintre ţările cele mai importante din sfera occidentală şi, după ce decenii la rând a fost o putere pacifistă, acum se confruntă cu necesitatea de a juca un rol militar.

Nu cu mult timp în urmă, fiecare acţiune militară germană se confrunta cu demonstraţii de masă şi proteste, evocând trecutul militarist al ţării. Dar umbrele trecutului continuă să se estompeze şi Germania se află în abordarea unor relaţii normale cu forţele ei armate. În ultimii trei ani, Europa a fost preocupată cu rezolvarea problemelor economice, criza datoriilor publice reprezentând un risc pentru euro şi uniunea monetară. Însă problema strategiei militare nu poate fi ignorată la infinit. Statele Unite şi-au focalizat aten­ţia spre zona Asia-Pacific şi au redus numărul trupelor staţionate pe continentul european. „Europa are mai multă responsabilitate faţă de propria securitate şi Germania cu atât mai mult, fiind considerată noua putere economică în Europa” după cum declara Constanze Stelzenmüller de la German Mars­hall Fund din Berlin.

Sursa: RomaniaLibera.ro
Foto:  wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.