Thierry de Montbrial, lider Bilderberg: Lupta dintre preşedinţie şi Guvern pare a fi o risipire a energiei, care ar trebui folosită pe reforme

Intelectual de marcă, academicianul Thierry de Montbrial este una dintre cele mai apreciate personalităţi ale culturii europene. Considerat „vocea din umbră” a Grupului Bilderberg, Thierry de Montbrial şi-a prezentat, în cadrul emisiunii la Adevărul Live, viziunea asupra lumii, dar şi asupra României în anul 2014.

Declarațiile liderului Bilderberg despre România:

thierry_montbrialNu sunt aici pentru a da lecţii românilor, din moment ce propria mea ţară nu este un exemplu în acest domeniu. Noi înşine, Franţa şi restul Europei, suntem nevoiţi să ne adaptăm constant la schimbări, la globalizare. Aveţi deja enorm de multe lucruri făcute în ultimele 2 decenii- transformări incredibile pe care le-aţi reuşit. Este absolut extraordinar!

Trebuie ca şi noi să vă adaptaţi realităţilor- să fim mai eficienţi, ştiţi aceste lucruri sunt evidente, le cunoaşteţi. Observatorii se uită la spectacolul zonei politice din România. Pentru a face reforme este şi aşa dificil, deci trebuie un mecanism care să permită guvernului să îşi facă treaba fără a sta să se mai implice în intrigile de culise.

Lupta dintre preşedinţie şi guvern pare a fi din păcate o risipire a energiei, care ar trebui folosită pe reforme. (…)

Problema este mai degrabă de sistem. Eu nu sunt reprezentantul unui partid. Eu vreau să îmi dezvolt relaţiile cu România. Aici înseamnă că dacă eşti prieten cu cineva înseamnă că eşti duşmanul celuilalt. Dacă priveşti lucrurile într-o reţea de intrigă, este o pierdere de energie, o risipă.   Dacă guvernanţii şi-ar petrece 90% din timp intrigilor şi 10% problemele statului, înseamnă că avem o problemă. Există peste tot opoziţii, e normal într-o democraţie, dar trebuie păstrate proporţile. Problema dvs. este că sunteţi intermediari. Între două lumi- latin ortodocşi, puţin din toate. Italienii, chiar şi în crizele cele mai importante, de fiecare dată reuşesc să aranjeze lucrurile. Au o cultură politică care îi ajută să se adapteze şi întotdeauna ies din situaţile grele. Cine nu se adaptează, va pierde! Suntem capabili să facem asta, să ne adaptăm unei lumi în perpetuă mişcare?

Articolul integral-disponibil AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wikipedia

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.