Turcia: Tensiunea continuă să fie puternică şi în a şasea zi de proteste

Turkey’s Violent Protests in Context is republished with permission of Stratfor.”

turcia steagEscaladarea rapida a protestelor antiguvernamentale din Turcia a expus o parte din problemele ce erau latente in peisajul politic complex al tarii.

Astazi, tensiunea era în continuare puternică, în a şasea zi de manifestaţii împotriva premierului turc Recep Tayyip Erdogan, mii de persoane ieşind în stradă la Istanbul şi Ankara, relatează AFP.

În pofida “scuzelor” prezentate de către Guvern victimelor unor brutalităţi comise de poliţişti zilele trecute, mii de manifestanţi au invadat, în noaptea de marţi spre miercuri, Piaţa Taksim din Istanbul, unde au scandat sloganuri prin care cer plecarea premierului de la putere. Câteva mii de persoane s-au reunit marţi seara şi la Ankara.

Desi dezacordul este in crestere, Erdogan si Paridul Justitie si al Dezvoltarii inca au o baza de sprijin substantiala, iar opozitia continua sa nu aiba o alternativa politica credibila, comenteaza Stratfor.com. in acelasi timp, Turcia urmareste o agenda ambitioasa in strainatate precum negocierea pacii cu militantii kurzi. Siria va profita de ocazie si de fortele de securitate preocupate cu protestatarii pentru a incerca sa sponsorizeze mai multe atacuri in interiorul Turciei.

Turkey’s Violent Protests in Context is republished with permission of Stratfor.”

Surse: Stratfor.com, AFP.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.