Van Rompuy se opune alegerii directe a liderilor UE

Alegerea în mod direct a președintelui Comisiei Europene, la alegerile UE din 2012 ar ”organiza o dezamăgire în avans” a declarat președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, potrivit EurActiv.com. Alegerea directă a succesorului său ar fi ”și mai absurdă”, a adăugat acesta.

Declarația lui Van Rompuy, făcută la o conferință publică din Bruxelles, miercuri (28 noiembrie) vine în opoziție directă cu familiile politice ale UE, care ar dori să ofere figuri, fețe proprii” în alegerile din mai 2014.

Van Rompuy a avertizat că ”legitimitatea uriașă” care decurge din alegerea directă a unui ”candidat european de top” la alegerile europene următoare ar putea fi contraproductivă.

În opinia lui Rompuy, întregul efort este sortit eşecului, dacă executivul european nu va primi mai multe puteri în relaţia sa cu statele membre.

“Dacă nu se coordonează cu puteri sporite pentru Comisie, atunci puteţi să uitaţi de această iniţiativă”, a spus el, adăugând că a auzit şi despre o idee privind alegerea directă a preşedintelui Consiliului European, funcţie pe care o ocupă în prezent. “Acest lucru este chiar şi mai absurd. Pentru că atunci vei crea o figură rivală a preşedintelui Comisiei Europene, de asemenea ales prin vot direct. Şi trebuie ca acesta să poată aduce compromisul între lideri. Şi tu, de fapt, îi oferi o legitimitate chiar mai mare decât participanţilor la Consiliu. Deci s-ar putea, în final, găsi compromsiul sau consensul?”, se întreabă Rompuy.

Mai multe informatii aici.

Sursa: EurActiv.com
Foto:  consilium.europa.eu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *