Vanatoarea gazelor de sist in Europa Centrala si de Est

In Statele Unite ale Americii exista o dezbatere intensa pe subiectul pretului la gaze, o preocupare care a devenit aproape o obsesie pentru americani. Provocarea identificarii unor solutii si-a gasit un raspuns partial in gazele de sist (americanii au devenit deja exportatori de gaze, datorita acestora), astfel ca vanatoarea gazelor de sist nu a ramas doar la stadiul de proiect. Europa Centrala si de Est este vizata in acest sens, iar gigantul Chevron are o strategie bine pusa la punct.

Primele vizate sunt statele dependente de gazul livrat de Gazprom , care se bucura de un monopol in zona, fiind singurul furnizor pentru multe state.

Unul dintre cazuri este Lituania unde demersurile privind exploatarea gazelor de sist par sa prinda contur. Pe un fond prielnic (Strategia Nationala Energetica isi stabileste ca obiectiv principal diversificarea surselor energetice si conectarea la sistemul si piata europeana, obiective construite ca o alternativa la politica Gazprom care din 2006 a crescut continuu pretul la gaze) propunerea exploatarii gazelor de sist a fost mai usor acceptata.

Sistem gaze Gazprom Lituania

O decizie politica ferma nu a fost luata inca, proiectul primind un aviz negativ din partea Parlamentului, dupa ce a fost analizat de catre Comisia de Mediu. Replica premierului lituanian, Algirdas Butkevicius,  arata ca avizul trebuie sa se bazeze pe argumente stiintifice solide si subliniaza ca decizia finala apartine Guvernului.

Declaratiile oficiale din cursul zilei de ieri reliefeaza o pozitie pro exploatare a Guvernului lituanian inaintand ca principal argument diversificarea surselor energetice, cu conditia stabilirii unor conditii clare de exploatare, bazate pe date stiintifice. Liderii opozitiei sunt mai fermi si sustin ca proiectul trebuie sa inceapa, considerand ca gazul de sist nu reprezinta o amenintare pentru natura sau pentru oameni, ci doar pentru Gazprom (Andrius Kubilius, liderul conservatorilor, fost prim ministru).

Studiile stiintifice lituaniene sustin prezenta unor resurse insemnate de gaze de sist, aproximativ 30 – 50 miliarde de metri cubi, care pot fi extrase. Lituania, numai in 2012, a cumparat de la Gazprom mai mult de 3 miliarde de metri cubi de gaz.

Am insistat pe o prezentare a dezbterii politice actuale din Lituania pentru a intelege mai bine complexitatea acestui subiect care nu este departe de Romania si nici de alte state din zona.

Nu ar fi dificil de inteles ca unul dintre cei mai ferventi sustinatori a gazelor de sist si a exploatarii de catre Chevron este Polonia.

In Romania, negocierile cu Chevron nu sunt neglijate, cu toate ca in luna mai 2012, Guvernul a instituit un moratoriu prin care isi expunea ingrijorarile cu privire la impactul asupra mediului.

Administratia pentru informatii privind energia a SUA (EIA) estimeaza ca Romania, Bulgaria si Ungaria detin in subsol aproximativ 538 miliarde de metri cubi de gaze de sist, ceea ce inseamna consumul anual al Europei sau al Romaniei pentru 40 de ani.

Nici investitiile promise pentru Romania nu sunt de neglijat, in 2011 Chevron anunta o majorare a capitalului subsidiarei din tara noastra cu 10 milioane de dolari.

Totusi, problema ramane metoda de exploatare care este intens criticata. Franta a interzis prin lege exploatarea prin fractura hidraulica, Marea Britanie a suspendat productia de gaze de sist din cauza cutremurelor, iar SUA a incetat exploatarea in cateva state in urma scurgerilor de metan in apa subterana.

Un studiu de impact este necesar si o eventuala decizie trebuie sa se bazeze pe un calcul bine gandit, astfel incat o oportunitate sa nu se transforme intr-o problema greu de gestionat.

Miercuri, la Vaslui (zona unde s-au inregistrat proteste serioase cu privire la exploatarea gazelor de sist in urma cu un an) a avut loc o dezbatere publica prin care compania Chevron si-a expus planurile de viitor referitoare la extractia de gaze de sist. O campanie de informare nu este suficienta pentru a asigura autoritatile locale si centrale de inexistenta riscurilor.

Exploatarea gazelor de sist este un subiect important pentru romani si merita o atentie deosebita, cu atat mai mult cu cat si jocul in politica internationala este clasat in categoria celor cu miza mare.

Fara a tagadui importanta economica a extractiei gazelor de sist prin facturare hidraulica, impactul acestei exploatari asupra dezvoltarii durabile ar putea fi important. Sa nu uitam totusi ca o natiune inseamna populatia trecuta, cea prezenta, dar mai ales cea viitoare.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.