Marea Britanie, Irlanda si Belgia mentin restrictiile pentru lucratorii romani si bulgari

Comisia Europeana a primit pana in prezent de la Marea Britanie si Irlanda notificari privind intentia acestora de a mentine si dupa 31 decembrie 2011 masurile tranzitorii impuse lucratorilor romani si bulgari, informeaza EurActiv.ro. Tot vineri, guvernul belgian a decis sa prelungeasca pentru “ultima data” perioada de tranzitie in care accesul la piata fortei de munca in Belgia sa fie restrictionat pentru cetatenii romani si bulgari, potrivit aceleiasi surse.

Tratatul de aderare din 2005 le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe pietele lor de forta de munca pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a muncii in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani), potrivit Agerpres.

In decursul perioadei de 7 ani, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul acestora (asa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele membre care in prezent restrictioneaza accesul lucratorilor romani si bulgari pe pietele lor ale fortei de munca (Belgia, Germania, Irlanda, Franta, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie si Austria) au redus restrictiile in unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate inaintea aderarii Romaniei si Bulgariei la UE.

Marea Britanie, Olanda si Irlanda au anuntat mentinerea restrictiilor respective pana la finalul anului 2013, iar Germania o relaxare a conditiilor de acces in anumite sectoare. Pana la sfarsitul anului, Comisia Europeana trebuie sa fie notificata de toate cele 10 state mentionate in legatura cu ridicarea sau mentinerea restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari.

Parlamentul European a adoptat joi o rezolutie in care solicita inca o data inlaturarea ”masurilor tranzitorii’ pentru lucratorii romani si bulgari pe piata fortei de munca din UE, sustinand ca nu exista niciun argument economic pentru mentinerea acestor masuri in niciun stat membru.

Rezolutia solicita Comisiei sa propuna o definitie clara a termenului ‘perturbare grava pe piata fortei de munca’. Eurodeputatii sustin ca mobilitatea lucratorilor in UE nu trebuie sa fie niciodata considerata o amenintare pentru pietele interne ale fortei de munca si ca nu exista justificari economice pentru a restrictiona dreptul cetatenilor romani si bulgari de a munci si locui pe teritoriul altui stat membru.

Documentul mai cere Comisiei Europene sa publice ”in cea mai transparenta maniera posibila” criteriile potrivit carora un stat membru este autorizat sa mentina masurile tranzitorii. Statele membre care mentin restrictiile ”fara o justificare socio-economica clara si transparenta privind o perturbare grava a pietei muncii”, in conformitate cu regulile Curtii de Justitie a UE, se vor afla in situatia de incalcare a tratatelor – sustin membrii Parlamentului European.

Datele recente ale Biroului de statistica al UE (Eurostat) releva ca prezenta lucratorilor romani si bulgari nu a afectat semnificativ salariile si rata somajului in tarile de destinatie. La finalul anului trecut, lucratorii romani si bulgari rezidenti in alt stat din UE reprezentau 0,6% din populatia totala a Uniunii.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: en.wikipedia.org

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *