UK: UE trebuie sa aleaga intre a fi actor sau spectator al lumii modelate de SUA si China

Regatul Unit ar trebui să se ocupe, să schiţeze şi să ghideze politica externă europeană după ratificarea completă a Tratatului de la Lisabona prin care sunt reformate instituţiile europene, a apreciat luni ministrul britanic al afacerilor externe, David Miliband-foto, alaturi de Hillary Clinton, potrivit AFP, citata de Newsin. Ministrul a mai avertizat că UE trebuie să aleagă între “a deveni un actor pe scena internaţională” sau a deveni “un spectator al unei lumi modelate de un G2, din care fac parte SUA şi China”.

Regatul Unit trebuie să sprijine “o politică externă europeană fermă, altfel, din cauza unui orgoliu prost plasat, din cauza nostalgiei sau a xenofobiei, va asista la prăbuşirea influenţei sale în lume”, a declarat David Miliband într-un discurs rostit în faţa Institutului Internaţional pentru Studii Strategice.

Aceste afirmaţii ar putea fi considerate o săgeată care ţinteşte partidul conservator de opoziţie, foarte probabilul câştigător al alegerilor legislative prevăzute să aibă loc până în iunie 2010. Conservatorii au ameninţat că vor organiza un referendum asupra Tratatului de la Lisabona, dacă ajung la putere.

“Argumentul meu de azi este simplu”, a continuat Miliband. “Este în interesul naţional britanic ca Uniunea Europeană să instituie o politică externă solidă; iar a-ţi fi teamă de politica externă europeană înseamnă a purta ochelari de cal, a fi fatalist şi a te înşela”, a adăugat Miliband. În opinia lui, Londra ar trebui “să întâmpine, să schiţeze şi să ghideze” politica externă a UE.

Miliband, care din nou a negat că ar avea vreo ambiţie de a ocupa viitorul post de şef al diplomaţiei europene, a făcut aceste declaraţii cu câteva zile înainte de summitul UE de joi şi vineri de la Bruxelles unde ar putea fi discutată componenţa viitorului executiv european.

Mult timp considerat favorit la preşedinţia Consiliului European, fostul premier britanic Tony Blair, în vârstă de 56 de ani, apare în prezent tot mai izolat. Totuşi, Downing Street şi-a reiterat luni dimineaţă sprijinul pentru Blair: “Dacă se creează acest post, iar Tony Blair doreşte să fie candidat, atunci premierul (Gordon Brown) şi guvernul său îi vor acorda întreaga susţinere”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Brown.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *