Marea Britanie vrea sa iasa din UE

Pentru că Bruxelles-ul le impune tot mai multe reguli şi le ia din suveranitate, britanicii iau în discuţia posibilitatea de a ieşi din Uniunea Europeană, informeaza adevarul.ro

Camera Comunelor (Camera inferioară a Parlamentului britanic) va lua în dezbatere şi va supune la vot o iniţiativă privind organizarea unui referendum în care britanicii să se pronunţe dacă mai vor sau nu ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii Europene. Un vot istoric în acest sens ar putea avea loc înainte de Crăciun, scrie cotidianul  „The Telegraph”. Ar fi pentru prima dată când Regatul Unit ar supune o asemenea decizie crucială la vot, după referendumul din 1975 privind rămânerea la Piaţa Comună. Guvernul nu poate fi obligat să organizeze referendumul, însă presiunea celor care vor ieşirea Regatului Unit din UE a crescut alarmant odată cu agravarea crizei şi cu puterile sporite pe care încearcă să şi le ia Bruxelles-ul, în raport cu statele membre.

Decizia de a supune această chestiune la vot a fost luată după ce un grup de deputaţi au înregistrat la Parlament o petiţie semnată de 100.000 de britanici. Dezbaterea ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

Votul din Camera Comunelor va fi un coşmar pentru coaliţia aflată la putere. Cele mai recente sondaje de opinie arată că jumătate dintre britanici şi-ar dori retragerea din UE şi că doar o treime îşi doresc să păstreze actualul statut. Dacă britanicii vor vota pentru retragerea din UE, guvernul de la Londra ar putea cere, sub presiunea publică, ca prerogativele legate de imigraţie, sănătate, securitate, finanţe să îi fie redate în totalitate. Dacă Bruxelles-ul refuză, atunci Marea Britanie ar putea ieşi pur şi simplu din UE, susţin unii analişti britanici.

Tot adevarul.ro noteza:

Visul UE s-a transformat într-un coşmar
Recentele măsuri anticriză ale Comisiei Europene nu au fost primite prea bine nici de presa britanică, nici de politicienii de la Londra. Sunt tot mai multe voci care afirmă că proiectul european sfidează orice realitate politică şi economică. Cristopher Booker descrie în cotidianul ­„Telegraph” drept „nebuneşti” acţiunile din ultima săptămână ale oficialilor europeni.

El dă ca exemplu discursul preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, privind starea Uniunii, în care acesta şi-a exprimat sprijinul pentru impozitul pe tranzacţiile financiare, o măsură care ar aduce bugetului european aproximativ 70 de miliarde de lire sterline. Însă această taxă este vehement contestată de jurnalistul britanic, în condiţiile în care circa 50 de miliarde de lire sterline ar veni exclusiv din tranzacţiile realizate în Marea Britanie.

De altfel, însăşi existenţa unei asemenea taxe ar fi un motiv suficient pentru a distruge una dintre cele mai importante industrii ale Regatului Unit, efectul ei imediat fiind un exod din UE al companiilor de profil. Un alt motiv de enervare a fost ameninţarea Bruxelles-ului că va contesta în justiţie decizia Londrei de a tăia ajutoarele sociale pentru imigranţi. Executivul european consideră demersul cabinetului Cameron discriminatoriu la adresa străinilor.

Guvernul britanic susţine că avertismentul UE vine într-un moment cum nu se poate mai prost, când Executivul face eforturi foarte mari pentru a construi un sistem social echitabil atât pentru cei care sunt în dificultate, cât şi pentru contribuabili, dar iniţiativa Comisiei Europene are potenţial să submineze complet reformele iniţiate de Cabinetul Cameron. Autorităţile de la Londra spun că UE ar trebui să protejeze dreptul statelor membre de a-şi lua propriile măsuri de securitate socială.

Puteti citi aici articolul integral.

Sursa foto:rebusache.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *