Marek Belka, guvernatorul Băncii Centrale din Polonia: Suntem avantajați de faptul că nu am aderat la euro

Euro-CoinsPolonia a reuşit să evitate turbulenţele economice din ultimii ani având propria sa monedă iar “problemele nerezolvate” din zona euro au întârziat adoptarea monedei unice, a afirmat vineri Marek Belka, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, al cărui mandat expiră săptămâna viitoare, transmite Wall Street Journal (WSJ), potrivit Agerpres.

Marek Belka a comparat situaţia Polonia, care a rămas la zlot, cu cea a vecinei Lituania, care a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2015. 

“Pentru Lituania, aderarea la euro a fost simplă. A existat de mulţi ani un consiliu monetar, un sistem de politică monetară care lega moneda lituaniană de euro la un curs de schimb fix. De aceea, decizia Lituaniei de aderare la euro a avut costuri extrem de reduse şi numai beneficii, deoarece ţara a reuşit să beneficieze de măsurile de stimulare ale Băncii Centrale Europene”, a explicat oficialul polonez, conform sursei citate.

Acesta a adăugat că situaţia este diferită pentru Polonia, unde “zlotul fluctuează şi are rol de tampon, de stabilizator al economiei. Pe lângă asta, zona euro încă are câteva problemele nerezolvate”. 

Citiți și: 

Bogdan Olteanu (BNR): Estimăm că 2022-2023 ar putea fi un termen potrivit pentru aderarea la zona euro

Aderarea României la zona Euro: ancora reformelor structurale în economie

.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.