Marian-Jean Marinescu: Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord informal cu privire la sistemul de navigație prin satelit Galileo

Marian-Jean MarinescuParlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord informal cu privire la sistemul de navigație prin satelit Galileo. Noul sistem ar putea fi extins la o gamă largă de servicii noi în domenii precum siguranța rutieră, rezervari online, apeluri de urgență, planificarea terenurilor in  agricultură și protecția mediului, se transmite intr-un comunicat al europarlamentarului

“Este timpul ca Uniunea Europeana să aibă propriul său sistem de navigație civilă, pentru a evita astfel, sa depinda de sistemele de navigatie ale unor tari terte”, a declarat Marian-Jean Marinescu (PPE, RO-PDL), deputatul care a condus negocierile cu Consiliul, potrivit documentului remis presei.

7% din PIB-ul european-27 depinde deja de sistemul de nevigatie prin satelit, in cele mai multe cazuri de tehnologia americana GPS din domeniul militar.

Raportorul a subliniat că rolul Parlamentului a fost crucial pentru a face acest sistem de navigație vizibil în viața de zi cu zi a cetățenilor. De asemenea, raportorul a insistat pentru a face posibile investițiile în dezvoltarea de aplicații și pentru esalonarea bugetului alocat pe diferite segmente de proiect, aspect  care va fi esențial pentru limitarea costurilor și pentru o mai bună gestionare a fondurilor.

Ambele sisteme permit crearea unui număr impresionant de noi aplicații de navigație prin satelit, care pot spori siguranța, eficiența și fiabilitatea activităților din domenii precum, aviația, agricultura, sectorul maritim si rutier, de aceea reprezintă un vast potențial pentru industrie și noi locuri de muncă în Europa.

 Sistemul Galileo ar putea fi utilizat in ceea ce priveste Siguranța rutieră, colectarea taxelor, managementul parcarilor, managementul flotei, apelurile de urgență, localizarea și urmărirea bunurilor, rezervarile online, siguranța navigației, tahografele digitale, transportul animalelor, planificarea utilizării durabile a terenurilor în agricultură, gestionarea resurselor și protecția mediului pentru a usura viața cetățenilor si a permite creșterea economica.

„UE trebuie sa propage informațiile despre sistemul european de navigație prin satelit și să propună un set de stimulente pentru toți utilizatorii, cu scopul de a utiliza tehnologiile existente puse la dispozitie de Galileo și EGNOS. 4 sateliti au fost lansati până acum și până la sfârșitul anului 2014, alti 18 sateliți sunt programati pentru a fi lansati. În 2014, cetățenii europeni vor beneficia de primele servicii de navigație. Obiectivul programului Galileo este de a realiza o infrastructură de 30 sateliți până în 2018”, a declarat Marian -Jean Marinescu.

“Am avut șansa de a avea o bună colaborare cu Comisia, Consiliul și raportorii celorlalte grupuri politice din Parlamentul European”, a adaugat deputatul european.

Acest acord este cu atât mai important cu cât acesta este primul dosar legislativ finalizat în conformitate cu noul regulament privind Cadrul Financiar Multianual, deschizând calea pentru alte aproximativ 60 de dosare referitoare la politicile UE planificate pentru perioada 2014-2020. Acordul provizoriu poate fi în cele din urmă aprobat de Parlament numai după ce se va ajunge la o concluzie privind cadrul bugetar (cadrul financiar multianual, CFM).

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.