Marian-Jean Marinescu: Persoanele cu dizabilități nu pot apela 112

Marian-Jean MarinescuEuroparlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu, sustine ca in momentul de fata milioane de persoane cu dizabilități nu pot apela numărul unic de urgență 112 deoarece acesta este valabil doar prin mijloace vocale, iar persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire nu pot beneficia de utilizarea serviciilor de urgență.

Deși statele membre sunt obligate să asigure accesul echivalent al persoanelor cu dizabilități la serviciul 112, Comisia Europeană nu are încă un plan de acțiune care să garanteze aplicarea integrală a legislației UE, după cum reiese din scrisoarea transmisă de vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, deputatului european Marian-Jean Marinescu.

„Au trecut deja doi ani de la prima sesizare a Parlamentului pe acest subiect. Am cerut recent Comisiei un răspuns cu privire la cursul solicitărilor Parlamentului și la propunerile pe care le are pentru a soluționa această chestiune. Din răspunsul primit rezultă că nu există încă un plan de acțiune în acest sens, deși situația contravine directivei europene și afectează milioane de cetățeni din întreaga Europă”, a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu.

Potrivit unui comunicat de presă în răspunsul vicepreședintelui Neelie Kroes se arată „Din răspunsurile primite de la statele membre se constată faptul că cerințele noului cadru legislativ nu sunt încă puse în aplicare integral, iar statele membre trebuie să intensifice și să accelereze eforturile lor. Pe baza datelor primite de la statele membre, Comisia va decide asupra acțiunilor ulterioare, astfel încât să asigure aplicarea eficientă a cadrului de reglementare al UE”

„Pe lângă problema accesibilității scăzute a sistemului, sunt și alte aspecte la care trebuie lucrat. De exemplu, punerea în aplicare a unor tehnologii de nouă generație, precum și a criteriilor obligatorii de acuratețe și fiabilitate pentru localizarea apelantului. Sunt măsuri solicitate de Parlament în repetate rânduri, dar care întârzie să fie aplicate. De asemenea, trebuie crescut gradul de informare al publicului cu privire la numărul 112. În acest moment, mai puțin de o treime din cetățenii europeni sunt familiari cu acest număr care le poate salva viața”, a spus europarlamentarul român.

„Comisia trebuie să facă toate demersurile care se impun pentru ca statele membre să își îndeplinească obligațiile, presându-le să ia măsurile necesare. Numai astfel sistemul 112 poate deveni într-adevăr funcțional. Ca gardian al tratatelor comunitare, Comisia are această îndatorire”, a concluzionat Marian-Jean Marinescu.

Serviciul unic de urgență 112 a fost introdus în 1991 pentru a permite cetățenilor UE să solicite ajutor folosind un număr unic, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul Uniunii. De la sfârșitul anului 2008, toate statele membre au obligația de a asigura folosirea de către orice cetățean a serviciilor de urgență apelând numărul 112 de pe un telefon fix sau mobil. În șapte state membre, printre care și în România, 112 a devenit principalul număr național de urgență.

Sursa: Comunicat de presa

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.