Mariano Rajoy, noul prim-ministru al Spaniei, va pune in aplicare planul de austeritate. Care va fi acesta?

Confruntat cu o creștere a tensiunilor pe piața financiară, Mariano Rajoy, noul prim ministru spaniol, își va asuma atribuțiile în această săptămână și va implementa primele măsuri în vederea reducerii uneia dintre cele mai mari datorii publice ale zonei euro, informeaza Adevarul.ro.

La o lună după ce Partidul Popular a câștigat o majoritate absolută în Parlamentul Spaniei, Mariano Rajoy este așteptat să folosească discursul său inaugural de astăzi pentru a atrage susținere politică și populară în vederea implementării programului său de austeritate, înaintea depunerii jurământului de miercuri și anunțării membrilor guvernului său, care va avea loc joi, anunță publicația financiară „Wall Street Journal”, potrivit Adevarul.ro.

Rajoy își va intra în atribuțiile sale de prim ministru după ce ultimul efort al liderilor europeni de a stăvili criza datoriilor suverane prin implementarea austerității fiscale în cadrul legislației europene nu a reușit să convingă investitorii, aceștia rezumând procesul de vânzare a obligațiunilor suverane europene.

Deși costurile de împrumut ale Guvernului Spaniei au rămas stabile, creșterea presiunii pe piețele financiare a afectat negativ autoritățile regionale spaniole, guvernul regional al Valenciei chinuindu-se să vândă noi obligațiuni iar cel al Cataluniei anunțând o posibilă reducere a compensațiilor salariale pentru angajați în luna decembrie.

Cel mai important element al discursului inaugural al lui Rajoy va fi cel în care acesta va descrie nevoia de sacrificii colective necesare pentru redresarea unei economii strivite de datorii și de o rată a șomajului de 21%. Analiștii se așteaptă la un discurs vibrant. „Sper să ceară sânge, sudoare și lacrimi, pentru că vor fi necesare”, a declarat Emillio Lamo de Espinosa, profesor de sociologie la Universitatea Complutense din Madrid.

Deși Rajoy s-a străduit să nu-și înspăimânte electoratul până recent, săptămâna trecută el a făcut aluzie la un ton mai dur atunci când a declarat că modelul de tăieri bugetare implementate de guvernul Cataloniei poate fi un exemplu de urmat. Catalonia, al cărei guvern este cel mai îndatorat guvern regional al țării, a redus salariile bugetare, a închis companii din sectorul public și a introdus costuri pentru servicii altădată gratuite, precum cele de sănătate și educație. „Va trebui să luăm decizii, iar multe dintre acestea nu vor fi plăcute”, a declarat Rajoy în fața jurnaliștilor.

Rajoy a criticat cu asprime pasivitatea fostului prim ministru, José Luis Rodríguez Zapatero. Noul premier s-a întâlnit, recent cu Nicolas Sarkozy, președintele Franței, și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care, la fel ca și Rajoy, aparțin unor partide de dreapta. Analiștii consideră că afinitatea ideologică îi va oferi lui Rajoy credibilitate în negocierile cu principalii doi lideri europeni.

Sursa articol: Adevarul.ro

Sursa foto: es.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.