Marile puteri economice trebuie să împrumute 10.500 mld de dolari în 2012. Vor găsi oare creditori?

Guvernele vor întâmpina greutăţi şi mai mari în 2012, în căutarea de fonduri externe cu care să îşi finanţeze datoriile şi deficitele, din cauza nesiguranţei extreme a zonei Euro, avertizează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) într-un raport care va fi publicat luna aceasta, relatează Financial Times si Gandul.info.

Anul acesta, guvernele statelor industrializate s-au împrumutat cu sume care au depăşit 10.000 de miliarde de dolari, iar suma va creşte anul viitor. Posibilitatea de împrumut se va reduce însă la anul, din cauza “spiritului animalic” al pieţelor – impredictibilitatea lor. OECD este o organizaţie economică ce reuneşte cele mai puternice 34 de state industrializate din lume, iar România are statut de membru-observator.

În viitorul apropiat, găsirea unor sume mari de bani în piaţă va deveni “o mare provocare” pentru multe state membre OECD, iar riscul pentru aşa-numita “rostogolire” (rollover) va deveni o mare problemă pentru stabilitatea multor guverne şi economii, mai avertizează organizaţia.

“Rostogolirea” înseamnă refinanţarea unei datorii (contractarea unui nou împrumut pentru a plăti un altul), iar dacă un stat nu reuşeşte această operaţiune, este forţat să apeleze la Banca Centrală Europeană, în cazul statelor din zona Euro, sau la pachete de salvare (bailout) din alte surse (FMI, UE, Banca Mondială), aşa cum au făcut ţări ca Grecia, Irlanda sau Portugalia.

Anul viitor statele industrializate vor fi nevoite să împrumute de la bănci 10.500 de miliarde de dolari

În 2011, guvernele membre OECD au avut nevoie de împrumuturi de 10.400 de miliarde de dolari, iar în 2012 suma va ajunge la 10.500 de miliarde de dolari. Astfel, creşte riscul ca state precum Italia sau Spania să fie refuzate de pieţele de capital, pentru împrumuturi.

Mai multe informatii, pe gandul.info.

Sursa foto: maristpoll.marist.edu

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.