Marine Le Pen are mari șanse la președinția Franței. Care este modalitatea prin care candidata Frontului Național ar putea câștiga alegerile

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța sunt oarecum previzibile pentru mulți dintre francezi, dar și pentru opinia internațională, mai ales datorită faptului că majoritatea sondajelor îl indică drept câștigător pe independentul Emmanuel Macron.

Sursă foto: Captură video Emmanuel Macron

Cu toate acestea, Serge Galam, fizicianul francez care a prezis alegerea lui Donald Trump, este de părere că acestor sondaje le lipsește un anumit factor, și anume absenteismul. Acest lucru se răsfânge asupra rezultatelor finale. Potrivit unui sondaj recent realizat de către CEVIPOF, 30% dintre francezi nu s-au arătat dispuși să își ofere votul pentru niciunul dintre candidați.

Mai mult, potrivit unor calcule făcute de Galam și ale căror rezultate au fost furnizate Politico Europe, alegerea lui Le Pen este foarte probabilă: „Am o perspectivă stiințifică asupra acestor alegeri – ea mai are nevoie de recuperarea a aproximativ 20 de procente pentru a câștiga.”

Chiar dacă unele sondaje  arată că Le Pen va pierde cu 41 de procente la 59 în favoarea lui Macron, Galam consideră că Le Pen aceasta încă mai poate întoarce situația în favoarea sa. În eventualitatea în care 90% dintre votanții liderei extremiste vor vota și numai 70% dintre cei ai lui Macron vor ieși la urne, acest lucru se va traduce printr-o medie de 79% de prezență la vot. Astfel, Le Pen va beneficia exact de pe urma absenteismului celor care în sondaje declară că îl susțin pe candidatul centrist, dar nu vor vota.

Așadar, în pofida sondajelor, lidera Fontului Național (FN) are șanse la funcția de președinte. Galam consideră că, din diverse motive, atât alegătorii lui Francois Fillon, dar și ai lui Emmanuel Macron, s-ar putea răzgândi chiar în ziua alegerilor.

Pentru a o învinge pe Marine Le Pen, cei doi candidați se bazează mai degrabă pe presupunerea că francezii se vor mobiliza precum au facut-o la alegerile din 2002, chiar împotriva tatălui său, când republicanul Jacques Chirac l-a învins pe Jean-Marie Le Pen în cel de-al doilea tur cu 82 la 18%.

Citiți și

Franța. Prima dezbatere televizată a principalilor candidați la alegerile prezidențiale

Alegeri în Franța. Sondaj: Candidatul de centru, Emmanuel Macron, o devansează pentru prima oară pe Marine Le Pen

Cu toate acestea, în cadrul acestori alegeri prezidențiale conservatorul Fillon ar putea să fie lipsit de susținerea votanților de stânga. Invers, mulți alegători de dreapta s-ar putea să se abțină de la vot, în loc să îl aleagă pe Macron pentru că îl percep drept succesorul lui Francois Hollande. 

„Sondajele asta arată: cei care doresc să voteze cu Le Pen, vor vota pentru ea. Sunt și mulți care vor vot împotriva sa, însă acel grup are multe persoane reticente. Spun doar că trebuie să fim realiști în ceea ce privește absenteismul și rolul pe care probabil aceasta îl va juca”, a mai spus fizicianul.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.