Mario Monti neagă că ar avea divergenţe cu Angela Merkel pe tema disciplinei bugetare

Premierul italian Mario Monti susţine că este în acord cu cancelarul german Angela Merkel, vrând o relansare economică ce nu trebuie să aibă loc “cu preţul disciplinei bugetare”, într-un interviu care va apărea miercuri în Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), notează Mediafax.

Potrivit unor extrase din interviul disponibil pe site-ul FAZ, care urmează să fie publicat cu câteva ore înainte de o întâlnire cu cancelarul german la Roma, Monti apreciază că după summitul de la Bruxelles de joi, presa ar fi trebuit să scrie “Angela + Monti = un pas înainte pentru politica economică europeană”.

După summitul de la Bruxelles, majoritatea economiştilor subliniază că dacă Angela Merkel s-a opus oricărei mutualizări a datoriei, omologul său italian Mario Monti a câştigat cu 2 la 0.

Potrivit FAZ, Monti contestă că ar exista divergenţe profunde între el şi Merkel.

Şeful Guvernului de la Roma afirmă că Italia a apărat creşterea economică, dar nu cu “preţul disciplinei bugetare”. El dă asigurări că la Bruxelles a contribuit, printr-o “metodă de negociere clasică”, la a face ceva “pentru creşterea şi stabilitatea financiară” în Europa, continuă FAZ.

Monti recunoaşte cu certitudine că Guvernul său “se află în imposibilitatea, într-un an şi patru luni, de a reforma ţara în întregime”, dar speră totuşi că acesta “va scoate Italia din criza financiară pentru a urma calea relansării” economice.

“Capacitatea de negociere şi stabilitate a unui Guvern sunt cel puţin la fel de importante ca asanarea conturilor publice şi stimularea economiei”, apreciază el.

Italia “îşi face temele”, afirmă Monti, reluând expresia cancelarului german, dar depinde de multe lucruri “ca mediile străine să recunoască aceste demersuri şi să îi acorde încredere Italiei”.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  sebastianoisaia.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *