Mario Monti, premierul Italiei, nu doreşte să conducă Eurogrupul

Șeful guvernului italian, Mario Monti, a respins vehement posibilitatea de a conduce Eurogrupul începând cu sfârșitul lunii iunie, atunci când premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker va părăsi această poziţie, informează Adevarul în pagina sa electronică.

Vi se pare că un preşedinte al Consiliului italian poate să-şi asume alte responsabilităţi?”, a răspuns Monti în cursul unei conferinţe de presă, organizată alături de cancelarul german, Angela Merkel.

Şefa cabinetului de la Berlin nu a dorit să se pronunţe asupra “unor speculaţii”, mărginindu-se să afirme că apreciază “mult activitatea depusă de Mario Draghi (n.r. preşedintele Băncii Centrale Europene) şi de Mario Monti”.

Premierul italian a menţionat că “ia orice referinţă la persoana sa ca pe un semn de respect, un compliment pentru Italia şi guvernul său”, după care a subliniat că este prea ocupat pentru a-şi asuma conducerea Eurogrupului, forumul miniştrilor de finanţe din zona euro.

Anterior în cursul aceleiaşi zile, premierul luxemburghez, Jean-Claude Juncker, aflat la Bologna pentru a primi o distincţie universitară, a afirmat că Mario Monti ar fi un “excelent preşedinte al Eurogrupului”.

El l-a calificat ca “o personalitate europeană de prim-plan”, adăugând că îl admiră “pentru ceea ce face pentru ţara lui şi ceea ce face la nivel european”.

“Decizia îi aparţine”, a mai spus Juncker, precizând că, dacă Monti se va hotărî, se va bucura de “întreg sprijinul” său.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *