Mark Mobius: Lupta împotriva inflaţiei vs. stimularea creşterii economice

Cum poate fi stimulată creşterea economică pentru a creşte nivelul de trai, dar în acelaşi timp să nu cădem în capcana unei inflaţii tot mai mari, care ar putea înghiţi toată creşterea? Despre acest număr de echilibristică între inflaţie şi creştere economică vorbeşte Mark Mobius într-o postare recentă pe blogul său preluată de Capital.ro.

”În investiţii, ca şi în viaţă, există un yin şi un yang. Numărul de echilibristică între inflaţie şi creştere, cu care se confruntă de multe ori economiile, este probabil mult mai pronunţat în lumea pieţelor emergente. Stimulează creşterea prea mult şi ar putea izbucni inflaţia. Sau atacă inflaţia prea puternic şi creşterea ar putea îngheţa”, scrie Mark Mobius, preşedintele Franklin Templeton Emerging Markets.

”După părerea mea, acţiunile de restrângere din ultimii doi ani au condus la supraevaluarea unor monede de pe pieţele emergente, pe baza raportului preţ-paritate. Acest lucru reprezintă o dilemă pentru factorii de decizie politică, având în vedere că o monedă puternică poate face exporturile unei ţări mai puţin competitive pe piaţa internaţională. Din nou, este vorba de un echilibru delicat. Pentru a combate aprecierea monedei ca urmare a fluxurilor din exterior, unele ţări au introdus diferite mijloace de control al capitalului. De exemplu, Brazilia a majorat taxele pe investiţii străine în titluri cu venit fix, iar China îşi controlează activ moneda.”

Citește AICI postarea integrală.

Foto: informatiaimobiliara.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.