Mark Rutte a primit susținerea parlamentului olandez pentru a forma guvernul la aproximativ șase luni după alegerile parlamentare

Primul ministru olandez, Mark Rutte, a fost însărcinat în mod oficial să formeze un nou cabinet joi, după ce parlamentul și-a exprimat susținerea, notează Politico Europe.

FOTO: European Council/ Flickr.com

Premierul Olandei își va putea alege membrii cabinetului care vor depune jurîmântul pe data de 26 octombrie, acesta fiind cel de-al treilea guvern condus de Rutte. Primul mandat l-a avut în 2010.

Executivul olandez va fi format din o coaliție a Partidului Popular pentru Libertate și Democrație din care face parte premierul,  Uniunea Creștin Conservatoare, Apelul Creștin Democrat, și liberalii D66.

Cele patru partide au anunțat luni că au ajuns la o înelegere privind coaliția de guvernământ, după câteva luni în care țara nu a avut un cabinet guvernamental.

Olanda a organizat alegeri parlamentare în luna martie, alegeri presărate de temerea ascensiunii populismului și a avansării agendei acestuia.

După numărarea a peste 94% din voturi, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație a câștigat 33 de locuri în Parlament din 150, iar Partidul pentru Libertate al extremistului Geert Wilders, 20 de mandate. Alte partide, inclusiv verzii, creștin-democrații și liberalii au obținut, de asemenea, rezultate bune. Wilders, deși a obținut mai multe locuri decât în urma alegerilor din 2012, va fi exclus cel mai probabil, din coaliția de guvernare.

Liderii europeni l-au felicitat pe Mark Rutte, apreciind victoria sa ca fiind una ”împotriva extremismului”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.