Masă rotundă pe tema politicilor europene pentru agricultură, dezvoltare rurală și regională

Marian-Jean MarinescuDeputatul european Marian-Jean Marinescu a organizat o întâlnire pe tema viitorului politicilor agricole și regionale ale Uniunii Europene. Desfășurat pe 26 iunie la Bruxelles, evenimentul a adus față în față reprezentanți ai autorităților locale din zona Olteniei și deputați din Parlamentul European (PE), potrivit unui comunicat remis presei

Marian-Jean Marinescu a declarat: „Intenția mea prin această întâlnire a fost de a aduce la aceeași masă colegi din Oltenia și deputați implicați direct în finalizarea noilor politici europene pentru agricultură și dezvoltare regională. A fost o întâlnire propice schimbului de informații și de idei. Vom continua discuțiile în toamnă, la Craiova, unde vom organiza o conferință pe politica de coeziune.”

Din partea PE, la întâlnire au participat deputații PPE Lambert van Nistelrooij și Seán Kelly, ambii membri ai Comisiei pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, respectiv Traian Ungureanu, membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.Europarlamentarul olandez Lambert van Nistelrooij, raportor al PE pentru legislația privind noile fonduri structurale și de investiții, s-a referit la specializarea inteligentă a regiunilor și la intensificarea cooperării la nivel european: „Am obținut alocarea unei părți a viitoarelor fonduri pentru proiecte de specializare inteligentă a regiunilor. Aceasta va permite exploatarea potențialului regional, cooperarea dintre regiuni în funcție de specializare și creșterea competitivității Europei.”

Europarlamentarul irlandez Seán Kelly a vorbit despre importanța fondurilor europene pentru statele membre, dând exemplul Irlandei: „România pășește acum pe același drum pe care Irlanda l-a avut de parcurs când a aderat la Uniune. Atunci, Irlanda avea un produs intern brut de 56% din media UE și o infrastructură deficitară. Ca rezultat al fondurilor structurale și al politicii de coeziune, am reușit să creștem și să ne dezvoltăm. Acum, PIB-ul în țara noastră este 120% din media UE. Sper ca în câțiva ani să puteți vorbi și dumneavoastră despre cum România a crescut prin politica de coeziune.”

Vorbind despre rolul forței de muncă est-europene pentru sectorul agricol al Uniunii, deputatul Traian Ungureanu a declarat: „Forța de muncă din Est răspunde unor nevoi reale, inclusiv în domeniul agricol, unde multe meserii de bază, de exemplu în legumicultură sau pomicultură, sunt practicate preponderent de est-europeni.”

O conferință locală pe tema politicii de coeziune va avea loc în această toamnă la Craiova, Lambert van Nistelrooij acceptând invitația adresată de deputatul Marian-Jean Marinescu în cadrul întâlnirii.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.