Măsurile de austeritate ale Greciei vizează clasele de mijloc şi de jos. Miliardarii nu sunt afectati de criza.

”Noile măsuri de austeritate vizează clasele de mijloc şi de jos. Miliardarii eleni isi salveaza pielea”, notează într-un articol  Romania Libera.

Conform aceluiasi site, se pare că bogătaşii greci fac tot posibilul pentru a evita impozitarea: numai 324 de rezidenţi din cel mai luxos cartier al Atenei, Kifissia, au admis în declaraţia de impozit că pe proprietatea lor se află o piscină. O verificare a Fiscului a ajuns la o altă cifră: 16.974.

Conform site-ului GRReporter, 70% din cei mai bogaţi greci nu şi-au plătit impozitele în anul 2009. Anul trecut, fostul ministrul de Finanţe George Papakonstantinou a declarat că dintre cele 1.200 de persoane care au o avere de peste 6,7 milioane de euro, numai 230 şi-au completat declaraţiile de avere.

Nu numai „simplii” milionari încearcă să se eschiveze de la solidaritatea cerută de politicieni, ci şi superelita financiară a statului elen – armatorii. Deşi companiile de transport naval sunt scutite de impozit pentru presupuse „beneficii majore aduse statului” (o lege pe care nici un partid aflat la putere nu a încercat să o revoce), şantierele navale sunt astăzi în paragină: din cei 15.000 de angajaţi acum câteva decenii în acest domeniu, nu au rămas mai mult de 500.

Printre acești armatori se numără şi Spiros Latsis, cel mai bogat grec, a cărui avere este estimată de revista Forbes la circa 4,8 miliarde de dolari – şi al cărui nume a devenit, cel puţin în Germania, sinonim cu lăcomia.

În 2010, cotidianul german Bild explica cum a reuşit Latsis, în 1998 să devină acţionarul majoritar al Hellenic Petroleum – cumpărând, la schimb, o bancă de stat aflată în faliment, Kretabank, pentru o sumă surprinzător de mare.  Câţiva ani mai târziu, con-sorţiul bancar al lui Latsis a cumpărat obligaţiuni emise de statul grec în valoare de 12 miliarde de euro, devenind astfel unul dintre cei mai mari creditori ai Greciei. Dobânzile mari sunt acoperite astăzi de creditele pe care Grecia le-a primit de la FMI şi de la statele din Uniunea Europeană. Astfel, spune cotidianul german, Latsis trăieşte „din dividende plătite de contribuabilii germani”.

Cotidianul britanic Financial Times notează că este posibil ca această sursă de venit să nu sece prea repede: preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este un bun prieten al magnatului grec şi obişnuieşte să îşi petreacă vacanţele pe iahtul acestuia.

Politicienii par să se fi resemnat cu gândul că problemele evaziunii fiscale şi a fugii capitalului nu vor putea fi rezolvate prea curând.Ministrul Finanţelor, Evangelos Venizelos, a apelat la patriotismul armatorilor greci, rugându-i să participe la salvarea ţării. Pare însă puţin probabil ca acest apel să dea vreun rezultat: la urma urmei, nimeni nu i-a oprit până acum pe milionarii greci să îşi plătească impozitele.

Puteti accesa aici articolul dn Romania Libera.

Sursa foto: bloombiz.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *