Macovei: Modificarea Legii ANI se va reflecta “foarte prost” în raportul MCV, cu efecte pe Schengen

macovei monicaO eventuală modificare a legii ANI s-ar reflecta “foarte prost” în raportul MCV şi “va avea efecte asupra intrării României în Schengen”. Declaraţia a fost făcută la RFI România de europarlamentarul PDL Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei explică de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii: “Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul, ale cetăţenilor, care evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare?“.

Monica Macovei declară că “premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie“, în contextul legii ANI.

Eu reţin că a afirmat ceva de genul: Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie. În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol“, spune ea.

Întrebată cum s-ar reflecta o eventuală modificare a legii ANI în acest sens în raportul MCV, Monica Macovei a răspuns: “Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi (…). Se va reflecta prost şi evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere“.

Sursa: RFI.ro
FOTO: monica-macove.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.