Megan Greene, economist: În ciuda protestelor violente, nimeni din Grecia nu doreşte să părăsească zona euro

 Previziunile ieșirii iminente a Greciei din zona euro sunt uşor de contrazis, deoarece, în ciuda protestelor violente, în realitate, nimeni din Grecia nu dorește să părăsească uniunea monetară.

Acesta este concluzia unui raport intitulat „Notă din Atena” scris de Megan Greene, economist-șef la Roubini Global Economics, firma celebrului economist Nouriel Roubini. Da, cetățenii sunt furioși față de troika, față de condițiile planului de salvare, față de ceea ce ei percep a fi nesimțirea Germaniei, dar foarte puțini sunt dispuși să suțină ideea ca Grecia să iasă din zona euro.

Argumentul adus de Greene, este acela că, în pofida sentimentului de mânie și disperare din Grecia, politicienii și cetățenii continuă să considere alternativa – falimentul și reîntoarcerea la drahmă – drept un deznodământ mult mai păgubos.

Greene recunoaște în cadrul raportului său că protestele din piața Syntagma de acum două săptămâni sunt reprezentative pentru nemulțumirea crescândă a cetățenilor greci față de condițiile impuse de troika (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional)  în cadrul ultimului pachet financiar de salvare a țării. Dar majoritatea cetățenilor sunt disperați să rămână în zona euro.

Acest lucru rezultă din sondajele de opinie recentă: conform unui sondaj efectuat pentru Skai TV și Kathimerini, 70% dintre cei intervievați consideră că ieșirea din zona euro și reîntoarcerea la drahmă va înrăutăți situația iar 61% dintre aceștia menținându-și o părere favorabilă despre euro.

Pe lângă îngrijorările despre ce se va întâmpla cu economiile personale și despre conflictele sociale care vor urma unei ieșiri din Uniunea Monetară, majoritatea Grecilor sunt sceptici despre felul în care va funcționa noua bancă centrală independentă.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  master-bfe.over-blog.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.