Connect with us

Doru Frunzulică

MEP Awards. Doru Frunzulică (PSD, S&D), europarlamentarul Anului 2018 la categoria Dezvoltare

Published

on

Europarlamentarul Doru Frunzulică (PSD, S&D) a fost ales eurodeputatul anului 2018 la categoria ”Dezvoltare” în urma decernării premiilor MEP Awards 2018, eveniment anual organizat de The Parliament Magazine.

În cadrul discursului său, eurodeputatul român a subliniat importanța programelor de dezvoltare ale Uniunii Europene, mai ales pentru țările din Parteneriatul Estic, asociate la U.E. (Republica Moldova, Ucraina, Georgia), cât și pentru statele din Africa și Asia. De asemenea, europarlamentarul român a subliniat nevoia de solidaritate între statele europene, între cetățenii acestora și necesitatea creșterii contribuției Uniunii Europene la stabilitatea mondială. Frunzulică a reamintit audienței și despre „Fondul European de Dezvoltare Durabilă”, un proiect foarte important al UE, deputatul român fiind raportorul Parlamentului European pe acest subiect în anul 2017.

Fiind întrebat de organizatori, Doru-Claudian Frunzulică, singurul eurodeputat român căruia i s-a decernat în acest an cea mai înaltă distincție pentru activitatea sa în Parlamentul European, a spus: „dedic această importantă distincție grupului social-democrat din care fac parte și frumoasei mele țări-Romania, un important stat membru al Uniunii Europene”.

 

MEP Awards sunt acordate anual de prestigioasa revistă The Parliament Magazine membrilor Parlamentului European care s-au remarcat prin activitatea lor într-un anumit domeniu. La ediţia din 2018 există 18 categorii, cu o lista scurta de 3 europarlamentari pentru fiecare categorie, gala de decernare a premiilor.

 

.

Doru Frunzulică

EXCLUSIV Europarlamentarul Doru Frunzulică (PSD, S&D), singurul român din Comisia specială privind terorismul a Parlamentului European: România e în topul celor mai sigure țări europene în fața amenințărilor teroriste. Mâine votăm, în plen, primul raport al Comisiei

Published

on

Diana Zaim, Dan Cărbunaru

În timp ce forțele de ordine sunt în căutarea autorilor atacului cu arme de foc din Strasbourg, mai mulți europarlamentari, inclusiv români, sunt blocați în sediu. Printre aceștia se numără și singurul eurodeputat român care face parte din Comisia specială privind terorismul din Parlamentul European. Acesta a acordat o declarație în exclusivitate pentru Calea Europeană.

Europarlamentarul PSD/S&D Doru Frunzulică, în exclusivitate pentru Calea Europeană:

Foto: europarl.europa.eu

,,Suntem blocati in Parlament. Oamenii din oras sunt ascunsi, in intuneric, in restaurante si magazine, blocati in centru, de unde nimeni nu se iese. Au mai fost atentate de sarbatori la Strasbourg pentru ca sunt multi turisti in aceasta perioada. Cand a fost anuntat atentatul terorist din piata Kleber, eram in Parlamentul European, in grupul S&D si discutam chiar de votul de maine pe raportul privind terorismul. Constatam ca terorismul continua sa fie amenintare grava la adresa sigurantei cetateanului european.

Faptul ca Parlamentul European a infiintat Comisia speciala privind terorismul din 2017 si avem un raport reprezinta un pas inainte important, vine cu propuneri de imbunatatire a situatei privind combaterea si prevenirea terorismului. Situatia e destul de grava. Desi nu au mai fost publice, au fost multe incercari, unele esuate, altele combatute in timp util de fortele de securitate. UE are o mare problema cu acest atentat la stabilitatea europenilor si siguranta cetătenilor europeni.”

Europarlamentarul, Doru Frunzulică a subliniat rolul important al României prin preluarea președinției rotative a Consiliului UE: ,,România are un rol important de jucat in perioada in care va detine Presedintia rotativa a Consiliului UE. Sper ca pe frontierele maritime si aeriene Romania si Bulgaria vor fi primite in Schengen in aceasta perioada. Chiar daca raportul de azi zice ca toate frontierele – maritime, aeriene si terestre ar trebui sa vizeze accederea in Schengen, cred ca cel mai probabil se va incepe cu cele maritime si aeriene. Romania e intr-o situatie buna fata de alte state. Suntem in top-ul european al celor mai sigure state, potrivit analizelor factorilor de securitate si aparare europeana pe care i-am consultat. In sondajele de opinie, europenii s-au exprimat ca prevenirea si combaterea terorismului, alaturi de securitatea cetatenilor trebuie sa fie o mare prioritate UE. Peste 90 la suta vor o mai adanca implicare a instit europene in asigurarea securitatii cetatenilor si statelor membre. Centrul european de combatere a terorismului din Europol este un exemplu relevant privind ce poate face UE. Mare problema rămâne schimbul de info relevante de prevenire si combatere a terorismului. Sunt putine state membre care fac acest schimb. Romania sta bine la schimb de informatii cu statele membre si institutiile europene. Delegatia social democrata romana va vota raportul privind terorismul de maine. Pentru noi, siguranta cetateanului european, in primul rand a celor romani, e prioritara. ”

Mâine se discută un proiect de raport privind constatările și recomandările Comitetului special pentru terorism, la care a contribuit cu peste 40 de amendamente și europarlamentarul român, Doru Frunzulică. Întregul RAPORT aici.

Update: cel puțin 2 morți și 13 răniți, iar atacatorul este încă liber, potrivit site-ului francez comunicatului de presă 

În ultimii ani, dar și recent, mai multe orașe din Europa au fost puternic lovite de atacuri teroriste, comise de ISIS sau de afiliații săi, iar nivelul de alertă rămâne in continuare foarte ridicat. (43 de grave atentate teroriste, cu sute de victime, intre 2014 si 2017).

Printre numeroasele amenințări si provocări cu care se confruntă cetățenii europeni, în sondaje terorismul reprezintă amenințarea cea mai puternică.Conform unor analize și investigații sociologice realizate în mai multe țări europene, peste 75% dintre cetățeni percep grupările teroriste islamice, în special ISIS (Daesh), ca pe o amenințare majoră pentru țara lor, transmite Doru Claudian Frunzulică, deputat european (PSD, S&D) membru în Comisia Specială privind terorismul a Parlamentului European, potrivit unui comunicat de presă.

Franța și Germania, în topul țărilor UE afectate de terorism

Potrivit celor mai recente analize, publicate în Indicele Global al Terorismului, Franța s-a clasat pe locul 30 în anul  pe 2017, fiind cea mai expusă țară a UE la acest tip de amenințare. Urmează Germania, care este pe locul 39. România se află la polul opus, fiind pe ultimul loc în lume la capitolul amenințări teroriste. Mai multe informații aici.

Informații suplimentare:

Raport: 77 de state, afectate de terorism la nivel global. Numărul morților în atacuri teroriste, în scădere în 2016 față de 2014

Europarlamentarul Doru Frunzulică (PSD, S&D): Combaterea terorismului, o mare prioritate europeană

Continue Reading

Doru Frunzulică

Eurodeputatul Doru Claudian Frunzulică (PSD, S&D): Am votat împotriva rezoluției privind România; documentul este o parte a campaniei electorale

Published

on

La Strasbourg, după votul Parlamentului European pe rezoluția privind România, eurodeputatul Doru Frunzulică (PSD) a declarat că el votat „împotriva” textului și a argumentat că documentul reprezintă o parte a campaniei electorale privind alegerile europene din 2019  și conține ”sloganuri politice partizane”.

Declarațiile eurdeputatului Doru Claudian Frunzulică: 

Foto: europarl.europa.eu

„Am votat împotriva acestei rezoluții, din mai multe motive. Acest document privind statul de drept în România este parte a campaniei electorale care a început privind următoarele alegeri pentru Parlamentul European din mai 2019. Grupul PPE (popularilor europeni) a dorit să echilibreze situația, după ce a votat împotriva unui partid membru al grupului popular, partidul Fidesz, al Domnului Orban din Ungaria, aducând în discuție  acum, o așa numită situație din România, o țară europeană, care are un guvern  condus de social-democrați.

Sunt mai multe forțe politice europene care vor să reducă prezența social-democraților în viitorul Parlament European.

Rezoluția aceasta privind statul de drept în România este cel mai eterogen document adoptat vreodată de Parlamentul European, este o „ciorbă politică”, unde fiecare grup politic, în funcție de interese, de sursa informațiilor și de poziția partidului lor membru din România, a introdus în acest document tot felul de sloganuri politice partizane, de cele mai multe ori fără legătură cu realitatea.

Cum este posibil să se facă referire la modul cum se realizează legile în România? Oare se contestă alegerile democratice, libere, care au dus în 2016 la actuala configurație a Parlamentului României?

Este absolut aberant să se critice anumite articole din Codurile penale care au fost declarate neconstituționale și nu se aplică! Faptul că au fost declarate neconstituționale este o altă dovadă că în România există filtre multiple democratice în procesul legislativ.

Rezoluția condamnă intervenția Poliției la demonstrația neautorizată din 10 august 2018, antepronunțându-se asupra unei investigații în curs a autorităților române competente. Din nou e folosit un slogan politic care nu are legătură cu democrația și statul de drept.  Nu era normal să se aștepte o hotărâre finală a autorităților judiciare? Cum e posibil o asemenea ingerință și presiune asupra procurorilor români care se ocupă de acest caz? Este aceasta o valoare europeană?

De asemenea, este acuzată România că a pus în aplicare o Directivă Europeană prin care se reglementează transparentizarea fondurilor ONG-urilor?! ONG-urile ar trebui exceptate de la aplicarea legii privind combaterea spălării banilor? De-a dreptul aberant!

Rezoluția are efecte juridice și legislative minime, este în esență un instrument politic, folosit de competitorii politici ai social-democraților. Nu se poate face nicio comparație între situația din Polonia sau Ungaria cu cea din România. Libertatea mass-media și a ONG-urilor este garantată în România. Grava problemă este interferența neconstituțională și nelegală a unor instituții în actul de justiție în România, situație care este amintită foarte timid în Rezoluție. Rezoluția are și o parte pozitivă, aceea în care se solicită Comisiei Europene să publice Raportul UE privind combaterea corupției și monitorizarea luptei împotriva corupției în TOATE STATELE MEMBRE.

Trebuie, de asemenea, deplâns faptul că în Parlamentul European există, din păcate, un număr de eurodeputați români care-și denigrează de ani de zile țara și pe proprii cetățeni. Dintre aceștia, iese în evidență Monica Macovei care nu a pierdut nici acest prilej să fie raportorul grupului conservator pe această Rezoluție, deși, din multiple motive, celelalte grupuri politice au evitat să aibă raportor un deputat român.”

Din păcate, în acest an aniversar al României,  lipsa de solidaritate pe marile proiecte și programe ale țării se manifestă într-un mod incalificabil și în Parlamentul European. Sunt convins, a replicat Doru Frunzulică, că cetățenii români vor ști ce să voteze la următoarele alegeri pentru Parlamentul European – candidați care să apere și să promoveze drepturile, libertățile și interesele românilor în Uniunea Europeană, în cadrul căreia România va prelua începând cu 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene. România, o țară pro-europeană, ai cărei cetățeni susțin integrarea europeană, ar trebui tratată cu respectul cuvenit unui membru loial și corect. Asemenea acțiuni, cum a fost rezoluția votată astăzi în Parlamentul European, nu fac decât să scadă susținerea românilor pentru proiectul european.  Din păcate!”

 

 

.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Doru Frunzulică (PSD, S&D): Dezbaterile la nivel european privind situația din România reprezintă „un scenariu politic de lovire în Guvernul României”, fapt „ce folosește forțelor de dreapta europene”

Published

on

Dezbaterile la nivel european privind situația din România reprezintă „un scenariu politic de lovire în Guvernul României și crearea pe plan internațional a unei imagini de instabilitate în România, a unei situații confuze, ceea ce folosește forțelor de dreapta europene”, a transmis eurodeputatul Doru Frunzulică (PSD, S&D), într-un comunicat remis Calea Europeană

Foto: europarl.europa.eu

La o întrebare a unei jurnaliste belgiene privind dezbaterea ce va avea loc miercuri, 3 octombrie, în plenul Parlamentului European privind situația statului de drept în România, deputatul român a răspuns următoarele (în traducere):

– această dezbatere a fost inclusă în programul Parlamentului European la insistențele grupului PPE (Grupul Partidului Popular European), într-un mod artificial, pentru a echilibra politic rezoluția Parlamentului European pe Ungaria, din septembrie, prin care s-a votat în favoarea activării unor sancțiuni asupra acestei țări, condusă de o alianță de dreapta (Fidesz-PPCD).

– campania electorală pentru viitoarele alegeri europene din mai 2019 a început în forță, iar popularii și conservatorii din Parlamentul European și-au ales ca țintă România, ce este guvernată de social-democrați, în alianță cu ALDE. După ce au votat împotriva Ungariei condusă de guvernul domnului Orban, partidul său Fidesz fiind membru al PPE, popularii și aliații acestora fac tot posibilul pentru a scădea posibilul scor electoral al social democraților europeni – iar PSD este unul dintre cele mai puternice partide social-democrate din Europa.

– inițial se hotărâse ca dezbaterea pe România să nu fie și cu rezoluție, dar săptămâna trecută se pare că grupul PPE și liderul acestuia ( Manfred Weber, creștin-social, Germania) au primit instrucțiuni clare pentru a ataca PSD și guvernarea din România. Domnul Weber dorește să fie viitorul președinte al Comisiei Europene (susținut public de doamna Merkel).

– luni seara, 1 octombrie, în comisia LIBE (Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne) a Parlamentului European, cu participarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, în luările de cuvânt ale unor deputați PPE, ECR, Verzi, etc, s-au prezentat diverse situații din România, multe neconforme cu realitatea, privind independența justiției, a protestelor din 10 august și a referendumului ce va avea loc în România, în 6-7 octombrie a.c. Au fost intervenții pro și contra României, dar este evident pentru orice observator avizat faptul că se urmărește un scop politic și anume slăbirea social-democraților români și a guvernului condus de aceștia. Este un scenariu politic de lovire în Guvernul României și crearea pe plan internațional a unei imagini de instabilitate în România, a unei situații confuze, ceea ce folosește forțelor de dreapta europene.

– de ce după Polonia și Ungaria urmează acum dezbateri și o viitoare rezoluție pe România, cu un vot în sesiunea Parlamentului European din noiembrie ? Pentru că popularii nu doresc ca votul să aibă loc în sesiunea viitoare a Parlamentului European, din octombrie, când este invitat în plen domnul Klaus Iohannis, președintele României, aliatul acestora. Din păcate, trebuie remarcat faptul că România nu are și nu a avut un Președinte care să acționeze ca un arbitru, ca un moderator, ca un președinte al tuturor românilor, indiferent de orientarea lor politică. De ce dezbateri privind situația numai din țări din Europa Centrală și de Est ? Se urmărește crearea unei noi fracturi între Vestul și Estul Europei ? Cui folosește acest lucru ? Numai dușmanilor Uniunii Europene, numai celor ce vor să distrugă această organizație de succes. Este clar o discriminare a noilor membri ai UE, discriminare pe care o simt și cetățenii români prin neincluderea României în spațiul Schengen după aproape 12 ani de la aderarea la UE.

– Este în avantajul viitorului UE o Europă cu mai multe viteze, promovată atât de asiduu de președintele Macron și alți lideri europeni ? Categoric nu, acesta este răspunsul…pentru că discrepanțele dintre vestul și estul european se vor mări, nivelul de dezvoltare al statelor din Centrul și Estul European nu se va apropia de al acelora dezvoltate, nivelul de trai al cetățenilor europeni din est nu se va compara cu al acelora din vechile state membre ale UE, și asta reprezintă clar o discriminare profundă, care se va perpetua. Și sunt mesaje negative în acest sens de la Comisia Europeană, privind viitorul buget al UE, unde sunt operate scăderi ale fondurilor pentru coeziune și pentru politica agricolă comună.

Popularii europeni ar trebui să fie atenți la ceea ce se întâmplă în țările lor, unde partide naționaliste, xenofobe, eurofobe și populiste înregistrează creșteri masive la vot și în sondajele de opinie. Realii democrați europeni ar trebui să își unească forțele pentru a bara creșterea numărului de viitori deputați europeni eurofobi, ce pot submina viitorul UE din interior.

– Revenind la dezbaterea de miercuri dimineață privind situația statului de drept în România, trebuie spus răspicat că organizarea acesteia reprezintă o discriminare crasă a României, ținând cont de faptul că, în ciuda protestelor europarlamentarilor PSD și ALDE, Prim-Ministrului român i-au fost alocate doar 5 minute pentru intervenție, fără posibilitatea de a răspunde ulterior întrebărilor și problemelor ridicate, după intervențiile liderilor de grup. Iar altor eurodeputați ce vor să intervină nu li s-a acordat acest drept (nu este clar dacă Președintele Parlamentului European va desfășura procedura „catch the eye” prin care cinci eurodeputați ar putea avea o intervenție în plen, de un minut, pe acest subiect).

În ciuda tuturor acestor „manevre” politice și scenarii incorecte, la nivelul Parlamentului European și în alte instituții ale UE, eu vreau să îi asigur pe cetățenii români că eurodeputații PSD își fac datoria față de interesele și proiectele României, și nu procedează ca cei de dreapta (PNL și eurodeputații conservatori) ce folosesc orice prilej pentru a-și denigra țara. Și că PSD, care susține o Uniune Europeană mai integrată, mai puternică, va câștiga alegerile europarlamentare de anul viitor, iar candidatul acestui partid va fi viitorul președinte al României.

 

.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Dan Motreanu4 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

REPUBLICA MOLDOVA6 hours ago

România încurajează și sprijină R. Moldova în lupta împotriva corupției și în implementarea reformelor din Justiție, îi transmite Nicolae Ciucă ministrului Justiției din țara vecină

U.E.6 hours ago

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA6 hours ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu 14 miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA7 hours ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN7 hours ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE8 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE8 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

INTERNAȚIONAL1 day ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending