Mergem spre Vest, dar nu toti pe aceeasi cale

Au mancat Barroso, Merkel, Reding salam cu soia?
Daca Europa e perceputa ca un Paradis exterior, prin urmare in afara, nicicum nu ne putem integra, pentru ca noi vom vedea binele ca fiind in afara, “dincolo”. In acelasi timp, paradoxul este ca acum Europa e si o amenintare pentru mentalitatile noastre.
Europa este un model, un ideal, dar nu ne mai e undeva in exterior.
Daca vom intelege asta, vom fi europeni si altfel decat imbracandu-ne dupa moda de la Paris, vorbind engleza sau mimand te miri ce comportament sau obicei occidental. Avem sansa sa lucram la idealul bunastarii noastre, sa nu mai cersim firimituri de la masa bogatilor si sa ne bucuram de o viata buna si altfel decat muncind la stapan pe plantatia de capsuni. Recastigarea sau apararea demnitatii de roman nu inseamna negarea celei europene, nici frustrare, nici izolare. Demnitatea, pe de alta parte, nu inseamna orgoliu excesiv si dispret, ci respect fata de sine si fata de celalalt. Cat de greu le este politicienilor romani sa inteleaga sau sa respecte aceste lucruri?
Daca statul e privit ca o vaca de muls, atunci supra-statul european risca sa fie privit tot astfel? Si daca nu da lapte ci dimpotriva nu mai permite nici statului natiune sa il risipeasca potrivit traditiei comuniste?
Dupa decolarea de pe Otopeni, deasupra norilor, diferentele nu se mai vad. Am lasat soarele la Bucuresti pentru ceata de la Bruxelles.
La aterizare, schimbarile sunt evidente. Coborati pe pamant, domnilor!
Norii si ceata nu ajuta pe nimeni dintre cei care stiu unde vor sa ajunga si fac totul pentru a atinge obiectivul.
Daca faptele sunt mai importante decat vorbele iar perceptia mai importanta decat realitatea, ce va face Presedintele?
Cu aceste ganduri prin minte am zburat, vineri dimineata, spre Bruxelles. Dupa intalnirile cu oficialii europeni, declaratiile Presedintelui au mai turnat un pic de normalitate peste zbuciumatele relatii cu Europa Occidentala. Politicienii romani vor sa mearga spre Vest, doar ca nu toti pe aceeasi cale scurta, a spus Traian Basescu. Tot el avertiza joi ca riscam sa pierdem un ultim tren al integrarii. Va las sa ghiciti cine plateste totusi biletul…

Dan Carbunaru
Corespondenta din Bruxelles, pentru caleaeuropeana.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *