Merită salvată Grecia? În oraşul agricol Larissa sunt mai multe Porsche Cayenne decât persoane care declară un venit anual de 50.000 de euro

Referendumul propus de premierul grec George Papandreou, prin care grecii ar urma să-şi declare susţinerea pentru planul de austeritate impus de liderii zonei euro, va avea loc in decembrie, potrivit Reuters citat de gandul.info. Decizia lui Papandreou a creat o undă de şoc în Europa: liderii europeni sunt furoşi şi au convocat întâlniri de urgenţă, bursele au luat-o la vale iar temerile referitoare la destrămarea zonei euro sau chiar a Uniunii Europene sunt tot mai accentuate. Ministrul român al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, în această dimineaţă, că un eventual răspuns negativ al elenilor la planul de slvare propus de UE ar putea avea “consecinţe dramatice” pentru zona euro şi restul Uniunii. În paralel, tot mai multe voci din ţările “salvatoare” se întreabă dacă Grecia merită să fie salvată, reamintind atitudinea faţă de muncă a grecilor, dar şi evaziunea fiscală. Un studiu apărut într-un cotidian britanic arată, de pildă, o situaţie incredibilă: un singur oraş are mai multe maşini Porsche Cayenne decât persoane care declară un venit anual de 50.000 de euro sau mai mare.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy este furios din cauza anunţului surprinzător privind referendumul din Grecia şi va cere premierului elen George Papandreou să implementeze măsurile convenite la summitul de săptămâna trecută indiferent de rezultatul consultării publice.

Oficialii francezi au fost foarte clari că lui Papandreou i se va spune că Grecia trebuie să-şi respecte angajamentele, asumate prin înţelegerea de săptămâna trecută, indiferent de rezultatul referendumului.

Liderii euro vor exercita, probabil, presiuni asupra Greciei şi în privinţa momentului şi a întrebării care va fi prezentată grecilor la referendum.

Franţa nu vrea ca referendumul să fie programat peste o perioadă prea lungă şi ar prefera ca întrebarea adresată grecilor să nu fie legată de măsurile de austeritate, ci de apartenţa la zona euro.

Conform unei cercetări a profesorului Herakles Polemarchakis, fost şef al departamentului economic al primului-ministru grec, într-un singur oraş din Grecia, capitală a unei regiuni agricole, Grecia sunt mai multe maşini Porsche Cayenne decât persoane care declară un venit anual de 50.000 de euro sau mai mare. Asta în condiţiile în care o astfel de maşină costă cel puţin 48.000 de dolari, conform site-urilor de specialitate.

Producătorii germani de maşini ar putea fi mândri de cât de bine merg exporturile lor în Grecia, scrie sursa citată, dar nu acelaşi lucru se poate spune despre plătitorii de taxe din Germania. Telegraph se întreabă de ce ar mai fi dispuşi aceştia să salveze de la faliment o ţară în care populaţia nu îşi plăteşte taxele la stat.

Să lăsăm deoparte discuţia despre macroeconomie şi deficitul bugetar. Ideea e că mulţi greci încă trăiesc în lux“, notează sursa.

“În Larissa sunt cele mai multe Porsche Cayenne pe cap de locuitor din lume, toată lumea vorbeşte despre acest oraş în Stuttgart (n.r. unde are sediul producătorul de bolizi de lux)”, spune profesorul Polemarchakis.

Mai multe detalii despre subiect puteti afla citind articolul integral pe site-ul gandul.info.

Sursa foto: centralvip.gr

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.