Merkel a declarat că susţine o Uniune Europeană “cu două viteze”

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că susţine o Uniune Europeană (UE) “în două viteze”, cu un grup de ţări din centrul zonei euro care să se îndrepte către o integrare mai amplă, în timp ce state precum Marea Britanie ar rămâne izolate la marginea UE, scrie Bloomberg, potrivit Realitatea.net.

Comentariile cancelarului, înaintea unei întâlniri, miercuri, cu premieul britanic David Cameron la Berlin, subliniază poziţia diferită faţă de cea a lui Cameron, care cere măsuri mai agresive din partea ţărilor din zona euro pentru combaterea crizei din uniunea monetară.

“Cei din uniunea monetară vor trebui să progreseze în privinţa integrării. Trebuie să fim deschişi. Trebuie să facem posibilă aderarea tuturor, dar nu trebuie să ne oprim pentru că o ţară sau alta nu este încă de acord”, a spus Merkel, într-un interviu pentru postul de televiziune ARD.

Europa se mişcă deja la viteze diferite, a pus Merkel, invocând acordul Schengen şi uniunea monetară, care exclude Marea Britanie şi Danemarca.

“Această evoluţie va fi intensificată. Avem nevoie de mai multă Europa, nu doar o uniune monetară, ci şi o uniune fiscală. În alte cuvinte, mai multă politică bugetară comună. Şi, înainte de toate, avem nevoie de o uniune politică, ceea ce înseamnă că trebuie să transferăm gradual competenţe Europei şi să cedăm Europei control”, a spus cancelarul.

Sursa: Realitatea.net
Foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *