Merkel acceptă obligaţiunile comune doar în Germania, nu și pentru zona euro

Guvernul condus de Angela Merkel a acceptat garantarea datoriilor landurilor germane, susţinând o formă de mutualizare a acestora prin emiterea de obligaţiuni comune. Aceasta este o formă de susţinere a statelor mai slabe din punct de vedere al indicatorilor bugetari, pe care Merkel o respinge la nivel european pentru a combate criza financiară, notează Bloomberg potrivit Adevarul.ro.

În mod neaşteptat, guvernul federal al Germaniei (presat de cele 16 landuri să ceară înăsprirea reglementărilor bugetare ale Uniunii Europene – înăsprire care ar putea înrăutăţi criza datoriilor), a susţinut mutualizare pasivelor landurilor germane, pentru a le ajuta să se încadreze mai uşor în limitele bugetare permise de Constituţie.

Cele două nivele guvernamentale intenţionează să liciteze primele obligaţiuni comune în 2013, se arată într-un comunicat electronic al biroului de presă al guvernului federal german citat de agenţia de ştiri Bloomberg.

Guvernul Merkel a renunţat la opoziţia faţă de o măsură care, conform opoziţiei social-democrate care controlează camera superioară a Parlamentului German (Bundesrat), ar permite ratificarea acordului fiscal european în Germania. Acordul nu înseamnă, însă, că Germania este pregătită să accepte acelaşi lucru în cadrul zonei euro, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei.

Vânzările de obligaţiuni comune în cadrul uniunii monetare „nu au niciun sens” cât timp bugetele sunt făcute de guvernele naţionale, a declarat Schauble în cadrul unui interviu acordat ieri televiziunii ZDF. „Cât timp statele naţionale sunt cele care iau deciziile, acestea trebuie să fie şi răspunzătoare pentru acestea. Dacă vei şti că eu îţi voi plăti cheltuielile, atunci, mai mult ca sigur, nu vei fi chibzuit cu acestea”, a adăugat ministrul german.

Sursa: Adevarul.ro
Foto: wwwaristofanis.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *