Merkel cere Europei rigoare contra solidaritate

Cancelarul german le-a transmis statelor membre ale zonei euro care au probleme că nu vor fi ajutate dacă nu-şi ţin promisiunile privind rigoarea bugetară, informează cotidianul Adevărul în pagina sa electronică.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reafirmat duminică fermitatea faţă de ţările zonei euro care cer ajutoare de la Uniunea Europenă. Şi asta după ce la ultimul summit european, de la sfârşitul lunii iunie, păruse că cedează teren în faţa Italiei şi Spaniei. „Toate tentativele de a spune să fim solidari, dar fără să controlăm nimic, fără nicio contrapartidă, toate aceste tentative nu vor avea nicio şansă în faţa mea, în faţa Germaniei”, a declarat cancelarul în cursul unui interviu acordat televiziunii publice germane ZDF.

Merkel a reafirmat, de asemenea, responsabilitatea statelor înseşi când ajutorul este destinat doar sectorului bancar, aşa cum este cazul Spaniei în prezent. „Guvernul spaniol este în mod evident garantul ajutoarelor în cadrul programului pentru Spania”, a spus ea, adăugând că nu a fost nicio discuţie despre o posibilă modificare a acestor reguli ale garanţiei în timpul summitului european. Şefa Executivului de la Berlin a invitat, de asemenea, Grecia să respecte acordurile încheiate cu UE, FMI, BCE.

Merkel a confirmat că va candida pentru un al treilea mandat în 2013, explicând că încă simte plăcere să facă această muncă. „Votul de anul viitor va fi şi despre situaţia din Europa şi despre ce aşteptări avem faţă de Europa”, a precizat Merkel. Ea a mai spus  că cele 17 membre ale zonei euro se află pe „drumul cel bun”. „În ultimele luni, în Europa s-a făcut mai mult decât s-a făcut în mulţi ani, însă mai sunt destule de făcut”, a subliniat cancelarul.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *