Merkel face cea de-a cincea vizita in China pentru atragerea de investitii chineze în Europa

Cea de-a cincea vizită a cancelarului german în China din ultima vreme are loc pe fondul întăririi relaţiilor chinezo-germane. Scopul este atragerea de investiţii chineze în statele puternic îndatorate ale eurozonei, informeaza Adevarul.ro.

La numai o zi după summitul UE în cadrul căruia Germania a impus pactul fiscal, Merkel pleacă la Beijing pentru a transmite un mesaj clar: Europa este pe drumul spre o uniune stabilă, şi pentru a reda încrederea în zona euro. China care a cunoscut o creştere economică de 9,2% în 2011 dispune de rezerve în valoare de 3.2 miliarde de dolari americani, bani care ar putea ajuta uniunea monetară europeană să se stabilizeze, scrie revista germană Spiegel.

Merkel mizează pe interesul Chinei legat de o eurozonă stabilă şi de o monedă europeană puternică, pe care conducerea de la Beijing l-a declarat în mod repetat. Ca urmare, cancelarul se va întâlni nu doar cu preşedintele Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao, ci şi cu investitori chinezi.

Totuşi Beijingul a manifestat până acum anumite rezerve faţă de o participare a sa la Fondul European de Stabilitate Financiară, care ar fi crescut capacitatea europenilor de a combate criza datoriilor. China ar putea contribui şi la sporirea capacităţii de acţiune, de salvare, a Fondului Monetar Internaţional.

Pentru mai multe informatii, accesati Adevarul.ro.

Sursa foto: aangirfan.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *