Merkel: Politicile bugetare bune și creșterea economică nu se exclud reciproc

Angela Merkel și-a îndemnat partenerii din zona euro să sprijine procesul de reformă structurală pentru a restaura creșterea economică în cadrul uniunii monetare, creștere necesară pentru depășirea crizei datoriilor suverane.

Cancelarul Germaniei a insistat, totodată, că reformarea Greciei în afara zonei euro nu reprezintă o opțiune.

„Nu voi participa în excluderea Greciei din zona euro”, a declarat Merkel. Părăsirea zonei euro „nu reprezintă o soluție”, a adăugat aceasta în cadrul unui discurs ținut la Berlin, citat de publicația financiară „Financial Times” şi preluat de Adevarul.ro.

În cadrul acestui discurs, Merkel a oferit exemplul reformelor implementate de predecesorul său, Gerhard Schröder, reforme care au redus numărul șomerilor în Germania de la peste 5 milioane în 2003 la sub 3 milioane în prezent.
Cu toate că aceste reforme au fost extrem de nepopulare în momentul implementării lor, acestea demonstrează că „schimbarea poate avea consecințe benefice”, chiar și pentru cei care se opun acesteia.

În acest discurs, Merkel a încercat să răspundă criticilor asupra felului în care criza datoriilor suverane a fost gestionată, o parte din partenerii din zona euro considerând că insistența asupra politicilor de austeritate în detrimentul încurajării creșterii economice nu reprezintă o soluție pentru ieșirea din criză.

Politicile bugetare bune și creșterea economică nu se exclud reciproc”, a declarat Merkel.

Merkel a declarat că situația din Grecia este „foarte complicată”, acest lucru fiind accentuat de structurile politice osificate și piața muncii inflexibilă și care nu oferă suficiente oportunități cetățenilor.

Deschiderea pieței muncii, o măsură cerută de către zona euro, nu este foarte populară pentru puținii care au profitat de pe urma sistemului, a declarat Merkel, dar reforma va crea, în timp, „oportunități pentru toți”.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: en.wikipedia.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *