Mevedev someaza oligarhii rusi sa-si plateasca “datoriile morale” fata de societate

medvedev Datoria sectorului privat in Rusia-500 miliarde de dolari

Preşedintele rus Dmitri Medvedev le-a cerut duminică celor mai bogaţi oameni de afaceri ai ţării să-şi plătască “datoria morală” faţă de societate în timpul crizei economice actuale, relatează Reuters.”Poate că nicăieri în lume afacerile nu s-au dezvoltat atât de repede ca în ţara noastră. Mulţi s-au îmbogăţit într-un timp foarte scurt. Acum a venit vremea să-şi plătească datoriile, datoriile morale, pentru că această criză este un test de maturitate”, a spus el, pe site-ul Kremlinului.

Tranziţia rapidă a Rusiei la economia de piaţă în anii ’90 a dus la apariţia unui grup de oameni de afaceri extrem de bogaţi, cunoscuţi drept oligarhi, care şi-au clădit averi uriaşe. Însă criza economică i-a lovit dur pe mulţi dintre ei, aceştia rămânând practic la mila Kremlinului.

Sectorul privat rus are o datorie externă de circa 500 de miliarde de dolari, dintre care 130 de miliarde trebuie plătiţi anul acesta, potrivit datelor Băncii Centrale. Analiştii spun că plăţile probabil vor falimenta multe afaceri mari, dacă statul nu va interveni.

Medvedev şi premierul Vladimir Putin le-au spus oamenilor de afaceri că guvernul nu intenţionează să-i salveze pe toţi.

O atitudine dură faţă de oligarhi poate ajuta Kremlinul să obţină o susţinere mai mare în timpul crizei financiare din partea ruşilor obişnuiţi, în general critici faţă de oligarhi, având în vedere că autorităţile se tem că tulburările sociale ar putea destabiliza ţara şi submina actualul sistem politic.

Medvedev a mai spus că numărul şomerilor din Rusia a ajuns la şase milioane şi că oamenii de afaceri trebuie să fie dispuşi să-şi sacrifice o parte a averilor pentru a păstra slujbele angajaţilor lor. “Dacă o persoană devine un om de afaceri adevărat, îşi apreciază angajaţii şi va încerca să renunţe la unele idei, îi va plăti în continuare şi va salva afacerea”, a spus Medvedev. “Dar dacă persoana începe să intre în panică, dacă vinde afacerea şi fuge undeva, înseamnă că nu este un om de afaceri adevărat, ci pur şi simplu a făcut o afacere şi acum a decis să scape de ea”, a adăugat preşedintele.

Acuzaţiile de comportament lipsit de patriotism sunt tot mai dese în ceea ce-i priveşte pe oligarhi, dintre care mulţi duc o viaţă de lux în străinătate, unde îşi cumpără iahturi şi cluburi de fotbal. Medvedev a spus clar că atitudinea lor în timpul crizei ar putea fi crucială pentru supravieţuirea lor după încheierea problemelor financiare globale.

sursa-Newsin

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.