Mexicul pe un drum nou

Dupa alegerile nationale de pe 1 iulie, Mexic are un nou presedinte. Cu o campanie profund mediatizata, cu multe acuze privind fraudarea alegerilor, cu miscari de coagulare a societatii, cu populism economic, mexicanii au ales cu 38,21% pe Enrique Pena Nieto. La aceleasi alegeri si-au exprimat preferintele si asupra celor 500 de membri ai Congresului, 128 membri ai Senatului, primarului capitalei, guvernatorilor si oficialilor locali.

Partidul ales de electorat este Partidul Revolutionar Institutional, mizand pe schimbarea politica, astfel ca Partidul Actiunii Nationale, dupa 12 ani de guvernare va trece in opozitie, fiind acuzat de incapacitatea de a gestiona problema saraciei ce afecteaza regiuni considerabile le Mexicului si bineinteles de cresterea nivelului violentei generate de fragmentarea cartelurilor de droguri.

Rezultatele pot fi explicate si de o suma de factori precum:

–          Imaginea promovata de PRI prin intermediul personalitatii lui Enrique Pen Nieto, cunoscut la nivel national dupa alegerea sa ca guvernator al statului Mexic si in special perceput ca o schimbare in leadership-ul partidului. Astfel ca PRI se dezice de perioada anterioara in care a fost foarte frecvent acuzat de relatii clientelare, coruptie si autoritarism.

–          Ideea de fond promovata de Enrique Pena Nieto a fost cea a legaturii dintre stat si societate printr-un instrument interesant “botezat” de catre acesta : “angajamente”. Prin intermediul acestor angajamente a demarat proiecte de infrastructura si lucrari publice ca si guvernator. Urmand trendul, campania sa a mers pe aceasta idee, a angajamentelor si a ales ca si slogan: “Pena Nieto knows how to deliver”!

–          Un atu al lui Pena Nieto este favoritismul media si relatiile stranse cu Televisa, cea mai puternica televiziune din Mexic. Impreuna au construit o imagine exceptionala, recunoscut a fi si cel mai aratos candidat. Prezenta in cadrul revistelor de scandal a fost asigurata de sotia sa, Angelica Rivera, o cunoscuta vedeta Televisa.

Daca la nivel national alegerea noului presedinte si a obtinerii a unei treimi din Congres de catre PRI au fost contestate si puse sub acuzatia de frauda, la nivel extern a fost apreciata. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez a salutat victoria lui Pena Nieto si l-a asigurat de o deschidere catre un parteneriat pentru oameni si pentru crestere economica.

Relatiile cu SUA sunt delicate dar in acelasi timp pragmatice, Mexicul fiind cel de-al doilea importator de produse americane si furnizor important de produse petroliere. De asemenea este si cel mai mare furnizor de droguri si de imigranti, dar este recunoscut faptul ca PRI are cateva parghii prin care ar putea sa tempereze relatiile cu traficantii de droguri, crescand sansele restabilirii ordinii.

Totusi populismul caracteristic zonei afecteaza si Mexicul, cu atat mai mult cu cat unele probleme mai vechi au depasit limita de suportabilitate in randul populatiei : coruptia, sistemul greoi, cartelurile de droguri, favoritismul televiziunilor, toate favorizand un regim asemanator celui lui Chavez.

O forma de protest, la fel de specifica zonei, o reprezinta Miscarea “Yo Soy 132”, o miscare prezenta in mediul online, formata de tinerii cu un nivel de educatie peste mediu, entuziasmata de dorinta de a schimba si de a lupta cu hibele sistemului. In campania electorala s-au afisat foarte revoltati impotriva dezinformarii, manipularii mediatice si a rolului prea mare a televiziunilor in formarea opiniei publice.

Mexicul este pus in fata unei schimbari, iar accentul va fi pus pe reforma economica si pe mentinerea tarii in trendul ascendent al economiilor emergente din America Latina, directie pe care Felipe Calderon nu o mai putea pastra.

Problema cartelurilor de droguri si a violentei generata de acestia, cat si a frivolitatii securitatii publice, va fi principala tema a opozitiei, dar interesant de urmarit cat de frecvente vor mai fi relatarile TV despre incidentele atat de dese. Starea de nesiguranta, violenta generalizata si sabotarea economiei nationale sunt cele mai delicate puncte de pe agenda noilor alesi.

 

Autor: Adrian Marius Dobre, Secretar General Fundatia Europeana Titulescu

Sursa: http://blog.adrianmariusdobre.eu/

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.