MFE raspunde acuzelor de incoerenta si lipsa de prioritati clare privind folosirea banilor europeni: Dialogul informal cu CE pentru elaborarea Acordului de Parteneriat respectă calendarul agreat

eugen-teodorovici-featuredDialogul informal pe care îl poartă autorităţile române cu serviciile Comisiei Europene pentru elaborarea Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 se derulează printr-un schimb constructiv de opinii, conform calendarului agreat de comun acord cu Comisia, se arata intr-un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene, transmis catre caleaeuropeana.ro. Reactia MFE vine in urma publicarii de catre Mediafax a unor informatii privind nemultumirile Comisiei Europene fata de modul in care Romania intelege sa planifice cheltuirea banilor europeni pentru perioada 2014-2020.

“Ministerul Fondurilor Europene a transmis Comisiei Europene, în data de 6 iunie, documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020. În aceeaşi zi, documentul a fost suspus consultării publice, prin publicarea pe pagina oficială a MFE in spiritul transparentei, al dezbaterii constructive, dar şi pentru obținerea de reacții din partea tuturor partenerilor de dialog. Documentul s-a dorit a fi un prim punct de plecare în construirea dialogului cu Comisia și demararea negocierilor informale, astfel încât autoritățile române să primească încă din stadiu incipient recomandările și orientările Comisiei”, se arată într-un comunicat al MFE remis presei.

Reprezentanţii Comisiei Europene au apreciat public transmitea din timp a primelor propuneri cu privire la Acordul de Parteneriat. ”Este de mare ajutor faptul ca majoritatea statelor membre, inclusiv România, au trimis drafturile de acord de parteneriat relativ devreme”, a  declarant  recent Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.
Având în vedere faptul că regulamentele pentru perioada 2014-2020 sunt încă în plin proces de negociere, existând încă unele aspecte asupra cărora nu au fost luate încă decizii finale la nivel european (condiționalitățile ex-ante, alocări financiare la nivel de fond/alte inițiative comunitare), documentul consultativ transmis Comisiei Europene, nu putea fi unul aproape definitivat. Pe de altă parte, la momentul respectiv, documentul nu putea să prezinte o viziune strategică integrată, având în vedere faptul că toate strategiile sectoriale 2014-2020 sunt încă în curs de elaborare. Documentul a fost realizat pe baza analizelor socio-economice elaborate la nivelul ministerelor de linie și a primelor concluzii legate de prioritățile strategice sectoriale. Principala observație din partea Comisiei Europene a vizat la faptul că documentul nu este structurat astfel încât să susțină integrat un număr redus de obiective strategice, eventual în conformitate cu Documentul de Poziție al Comisiei. Această viziune urmează a fi definită pe baza primelor proiecte ale strategiilor sectoriale 2014-2020 și luând în considerare toate recomandările anterioare ale Comisiei în cadrul dialogului informal.

“În ceea ce priveşte prima propunere de alocări financiare prezentată în document, trebuie menționat faptul că aceasta reflectă o schimbare față de abordarea 2007-2013, mai ales în ceea ce privește Programul Operațional Regional, care va implementa un număr mai mare de tipuri de intervenții față perioada curentă. La nivel regional vor fi alocate sume mai mari pentru creșterea competitivității mediului de afaceri și sprijinirea IMM-urilor, infrastructură educațională, socială, de sănătate, eficiență energetică, infrastructură de transport local și interconectivitate). Documentul revizuit va prezenta o nouă alocare financiară indicativă pe Programe Operaționale, în condiţiile în care ultimele decizii în cadrul negocierilor la nivel european aduc modificări în ceea ce privește valoarea alocărilor naționale pentru fiecare fond, pe de o parte, iar pe de altă parte procentul pentru rezerva de performanță nu este încă stabilit. Subliniem că lansarea în consultare publică a acestui document oferă tuturor partenerilor relevanți la nivel național posibilitatea de a contribui la formularea acestei viziuni strategice”, se mai spune în comunicat.

Comisia Europeană a atenţionat Guvernul că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut “peste vară”, până în luna septembrie, a informat  MEDIAFAX.

Avertismentul a fost notat de către reprezentanţa permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană, care i-a atenţionat mai departe pe reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaţionale şi în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbţia fondurilor europene.

Mai multe informatii AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.