Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SIE: „Nici nu ştiţi cât de amplu poate fi răul”

Şeful spionajului românesc afişează un optimism ferm în ceea ce priveşte situaţia actuală a ţării, apreciind că lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice în comparaţie cu ceea ce se întâmplă în alte state, scrie adevarul.ro.

George Radulescu: A trecut peste un an de la ultimul nostru dialog „La masa Adevărului“. S-a schimbat ceva în privinţa ameninţărilor economice la adresa României?

Mihai Răzvan Ungureanu: Sunt şi lucruri bune care se întâmplă de la un an la altul.

George Radulescu: Marile puteri ale Europei nu par atât de entuziaste în aceste momente. Iniţiativa premierului grec de a supune unui referendum decizia de ajutorare a Greciei a creat tensiune la Paris şi la Berlin. Nu cumva noi, ca stat, suntem prinşi la mijloc într-un joc extrem de dur?

Mihai Răzvan Ungureanu: Nu. Eu cred că suntem în situaţia de a nu putea gândi altfel Uniunea Europeană decât şi într-o formulă de ajutorare. Pe de altă parte, ne dăm seama – şi am să vă spun o concluzie care sună banal, dar care are mult miez – că salvarea unui membru aflat în dificultate costă mult mai puţin decât falimentul însuşi.

George Radulescu: Existau, anul trecut, informaţii despre apariţia şi evoluţia acestui al doilea val al crizei?

Mihai Răzvan Ungureanu: Imaginaţi-vă că, dacă lucrurile bune s-au întâmplat până acum – şi, slavă Domnului!, s-au întâmplat destule -, s-au întâmplat şi pentru că există un asemenea suport de cunoaştere. Deci informaţie. Şi e foarte bine că a fost utilizată această informaţie.

George Radulescu: Într-unul dintre dialogurile noastre anterioare, discutam despre un oarecare autism la nivelul clasei politice româneşti în ceea ce priveşte informările periodice ale serviciilor secrete.

Mihai Răzvan Ungureanu: Eu n-am tras concluzia existenţei unui autism. Pot însă spune că un serviciu de informaţii are întotdeauna speranţa, are pretenţia în bună măsură, că propriul produs – că este ascuns într-o notă sau într-o sinteză, că este o concluzie sau o informare premonitorie – este şi valorificat. Gradul de valorificare se recunoaşte apoi în politici strategice sau sectoriale pe care cei chemaţi să le elaboreze, să le pună în practică, le autorează. Acest lucru se întâmplă.

Suntem în situaţia de a nu putea gândi altfel Uniunea Europeană decât şi într-o formulă de ajutorare.

„Criza ajută Europa să se întărească”

George Radulescu: Fenomenul imigraţiei pare să fie greu controlabil în Europa. Este România pregătită să facă faţă unui val de imigranţi în următorii zece ani?
Mihai Răzvan Ungureanu: Până acum, comportamentul instituţiilor cu competenţe directe în această materie e mulţumitor. Pe măsură însă ce dezordinea politică se accentuează în spaţiile apropiate Uniunii Europene, riscul ca migraţia ilegală să devină periculoasă, nu doar pentru statele de frontieră, dar şi pentru cele aflate în interiorul continentului, creşte exponenţial. Ceea ce s-a întâmplat în nordul Africii, de exemplu, a generat – a câta oară în ultimii ani!? – un val masiv de imigrare. Din raţiuni umanitare, care sunt nobile şi absolut de înţeles etic, migraţia ilegală este administrată pasiv de către Uniunea Europeană. În momentul în care o politică principial coerentă îşi va face loc la nivelul întregii Uniuni Europene, atunci şi România va fi mai bine apărată. Deocamdată, eforturile sunt într-o măsură foarte mare naţionale şi ele pun la încercare chiar soliditatea unor contracte interne, cum ar fi cele legate de spaţiul Schengen. Apar, de exemplu, iniţiative de închidere a graniţelor interne dintre state membre ale Uniunii Europene.

Nu ştiţi cât de amplu poate fi răul”

George Radulescu: Înalţi oficiali ai Uniunii Europene invocau riscul izbucnirii unui război în Europa, în cazul prăbuşirii zonei euro. Mai este posibil un asemenea scenariu în actualul context internaţional?

Mihai Răzvan Ungureanu: Daţi-mi voie să nu comentez spusele ministrului de Externe ceh, pentru că nu am căderea să comentez speculaţiile politice. Vă spun numai că nu am această informaţie, pentru a vă linişti şi pe dumneavoastră, şi pe ceilalţi.

Doresc să ştiu că am să iau o pensie, fără să lupt pentru ea, şi după 70 de ani.
„Suntem o ţară aproape sigură”

George Radulescu: Mai avem vreun proiect naţional, după integrarea în NATO şi în Uniunea Europeană?

Mihai Răzvan Ungureanu: A putea trăi bine într-o ţară puternică reprezintă un proiect în sine. Nu trebuie neapărat să-l fixăm de un obiectiv strategic, politic, de acest fel.

INTERVIUL INTEGRAL: adevarul.ro

Sursa foto: hotnews.ro

 

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.