Soldați români protejează flancul estic al NATO de amenințarea rusă: Batalionul aliat din Polonia, format din peste 1000 de militari americani, români și britanici

Un batalion de peste 1.100 de militari americani, britanici și români, sub comandament SUA, va fi desfășurat în Polonia de la începutul lunii aprilie, a anunțat luni un înalt ofițer american, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică creează o nouă forță ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

FOTO: US Mission to NATO/ Anakonda-16

Peste 900 de militari americani, circa 150 de infanteriști britanici și 120 de soldați români vor face parte din batalionul din nord-estul Poloniei, anunță sursa citată.

Aceasta este o misiune, nu un ciclu de antrenamente. Obiectivul este de a descuraja agresiunea în țările baltice și Polonia. Suntem deplin pregătiți pentru a fi letali”, a explicat locotenent-colonelul american Steven Gventer, care conduce această misiune, încheie sursa citată.

Batalionul ce urmează să fie amplasat în Polonia face parte din măsurile NATO luate la summitul aliat de la Varșovia privind o prezență înaintată consolidată în dimensiunea de nord a flancului estic. Dintre aceste măsuri se mai disting alte trei batalioane ce vor fi poziționate în țările baltice sub comandament germani (Lituania), canadian (Letonia) și britanic (Estonia). De altfel, primii 120 de militari britanici din cadrul batalionului din Estonia au ajuns în aceste zile în această țară aliată.

Săptămâna trecută, secretarul general NATO și-a exprimat speranța că toate batalioanele NATO din nordul flancului estic vor fi complet operaționale până în luna iunie a acestui an.

Ce forțe românești participă la batalionul NATO din Polonia

Conform MApN, un detașament de apărare antiaeriană din cadrul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, din Craiova, a plecat la finalul săptămânii trecute în Polonia, unde va fi dislocat timp de şase luni.

Detaşamentul este parte componentă a Grupului de luptă NATO condus de către SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată, în sistem rotațional, în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.

Detaşamentul de apărare antiaeriană, compus din 120 de militari din Forţele Terestre Române, are în dotare tunuri antiaeriene calibru 35 mm OERLIKON şi este constituit pe structura unei baterii din organica Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Brigada 2 Infanterie „Rovine” de la Craiova.

Ca parte a contribuției României, pe componenta terestră, la iniţiativele asociate prezenţei aliate adaptate pe flancul estic decise la Summit-ul aliat de la Varșovia, Brigada 2 Infanterie „Rovine” constituie cadrul de operaționalizare a Brigăzii Multinaționale, afiliată Comandamentului Multinaţional de Divizie cu sediul în București. Atingerea capacității operaţionale inițiale a Brigăzii Multinaționale a fost stabilită pentru aprilie 2017, iar cea finală la sfârșitul semestrului II/2018.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *