Connect with us

NATO

Ministerul Apărării vrea să cumpere patru nave în valoare de 3,6 miliarde de lei pentru misiuni în Marea Neagră

Published

on

România dorește să achiziționeze patru noi corvete multifuncționale pentru înlocuirea celor depășite deja tehnic și operațional. MApN a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care intenţionează să cumpere patru nave militare, care ar urma să fie construite în România în maximum şapte ani şi care vor fi puse la dispoziţia NATO, notează Hotnews. Privitor la bugetul pentru aceste achiziții, nota de fundamentare detaliază că acesta va fi în total de 3,6 miliarde, împărțit de-a lungul a patru ani 2017-2020.

Navele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare sau separat şi vor constitui, alături de două fregate T22, prin rotaţie, un grup de nave care vor fi puse la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România.

corvete-damenMApN susține că a analizat mai multe corvete, iar cel care s-a potrivit cel mai bine cu cerințele Ministerului a fost cel construit de Damen.

“Pentru Armata României este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcție și dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare ,,Corveta multifuncțională” în termenele asumate și satisfacerii cerințelor de securitate a  aprovizionării ale forțelor navale române/statului român”, susține MApN, potrivit sursei citate.

În prezent, România dispune doar de 4 corvete, care sunt „depăşite din punct de vedere operaţional şi tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele altor state membre NATO, având resursa de viaţă epuizată şi dotare cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică, a căror modernizare nu este fezabilă”, mai arată MApN.

Ministerul a precizat că șantierul Naval Damen Galați S.A. este singurul care a lansat corvete noi în ultimii ani, iar unul dintre fundamentele esențiale în alegerea acestora reprezintă intervalul de timp în care navele pot fi construite, dotate și furnizate forțelor navale române.

Corvetele din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) – proiect 10514 vor participa la acţiuni militare şi operaţiuni de securitate maritime, la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în apele teritoriale, la operaţiuni şi misiuni internaţionale şi vor asigura cercetarea permanentă a litoralului şi a Mării Negre, sprijinind celelalte categorii de forţe ale Armatei României.

Citiți și:

Exerciţii în Marea Neagră, cu nave militare din Statele Unite şi România

.

INTERNAȚIONAL

De la Kiev, șeful Pentagonului pledează pentru cooperare între partenerii SUA la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia: Vom continua să sporim capacitățile României, Ucrainei, Georgiei și Bulgariei

Published

on

© Ukraine Defense Ministry/ Twitter

Nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra aspiraţiei Ucrainei de a se alătura NATO, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, aflat într-o vizită la Kiev, răspunzând la o întrebare despre obiecţiile Rusiei faţă de integrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Reuters şi Interfax-Ukraina, informează Agerpres.

Austin a insistat că “nicio ţară terţă nu are drept de veto asupra deciziilor de aderare la NATO”. “Ucraina, aşa cum m-aţi auzit spunând mai devreme, are dreptul de a-şi decide propria politică externă viitoare şi ne aşteptăm ca ea să poată să o facă fără nicio ingerinţă din exterior”, a adăugat el, în conferinţa de presă comună cu omologul său ucrainean, Andrii Taran, la Kiev.

Austin a mai declarat că Rusia a început conflictul din estul Ucrainei şi ea a fost un obstacol în calea rezolvării sale paşnice. El a menţionat că SUA vor continua să ofere Ucrainei sprijinul necesar în conflictul cu Rusia.

“Statele Unite cer Rusiei să pună capăt ocupației Crimeei, să nu mai perpetueze războiul din estul Ucrainei, să pună capăt activităților sale destabilizatoare în Marea Neagră și de-a lungul graniței cu Ucraina și să înceteze atacurile sale cibernetice persistente și alte activități maligne împotriva Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Austin într-o conferință de presă după întâlnire, conform Pentagonului.

Secretarul apărării – care a sosit la Kiev din Tbilisi, Georgia – a declarat că dorește să vadă o cooperare regională între aliații și partenerii Statelor Unite la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia.

În sprijinul acestor eforturi, Statele Unite vor continua să ofere asistență pentru a spori capacitățile maritime nu doar ale Ucrainei, ci și ale Georgiei, României și Bulgariei. Am înțeles de mult timp importanța cooperării și a unității între aliații și partenerii noștri pentru a descuraja agresiunea rusă”, a spus el.

Aflat luni la Tbilisi, secretarul apărării Lloyd Austin a semnat alături de omologul din Georgia un memorandum de înțelegere care va continua sprijinul SUA pentru forțele de apărare georgiene pe parcursul următorilor șase ani.

Lloyd Austin se deplasează de luni până miercuri în Georgia, Ucraina și România, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO, care va fi organizată cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie. În cursul vizitei la Kiev, Austin a fost primit și de președintele Volodimir Zelenski.

În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă. În ce privește țara noastră, el va recunoaște statutul de “aliat model” reprezentat de România la nivel bilateral și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

NATO

Barometrul Securității Naționale: Majoritatea românilor au multă încredere în NATO și UE. 30% cred că este posibil ca UE să dispară, iar 25% cred că NATO ar putea deveni o alianță mai slabă

Published

on

© MApN

Pandemia a accentuat decalajul dintre instituțiile care în mod obișnuit se bucură de foarte mare încredere din partea publicului – Armată, Biserică – și instituțiile politice, în timp ce Uniunea Europeană și NATO beneficiază în continuare de multă încredere în rândul publicului din România, peste media europeană, arată datele Barometrului Securității Naționale, publicat luni de Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) și Laboratorul pentru Analiza Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS).

Astfel, încrederea în instituțiile din România rămâne ridicată în cazul Armatei (foarte multă: 54,9% și multă: 31,7%) și Bisericii (foarte multă: 47,1% și multă: 23,1%). De un grad sporit de încredere se bucură și Serviciul Român de Informații (foarte multă: 34,9%, multă: 32,4%) și Ministerul Afacerilor Externe (foarte multă: 34,3%, multă: 33,0%).

Românii au însă încredere puțină și foarte puțină în instituția prezidențială, Guvern, Parlament, spitale, justiție sau presă.

În ce privește dimensiunea internațională, încrederea în Uniunea Europeană (foarte multă: 21,1% și multă: 38,1%) și în NATO (foarte multă: 29,3% și multă: 38,0%) se află la cote ridicate.

Aproape 30% dintre români cred că este posibil ca UE să dispară într-un viitor apropiat. Deși părerile privind cum ar trebui să funcționeze pe viitor UE sau despre relația României cu Bruxelles-ul sunt destul de împărțite, românii rămân pro-europeni convinși.

Potrivit respondenților, cele mai mari amenințări la adresa UE sunt criza economică, pandemia, migrația din afara UE, neînțelegerile dintre unele țări membre, iar cele mai mari amenințări la adresa României sunt criza economică, corupția, pandemia, incompetența clasei politice.

Românii ar prefera să evite situația de a fi puși să aleagă între SUA și UE: 36,6% cred că România ar trebui să fie la fel de apropiată de SUA și UE, 24,5% mai apropiată de UE și doar 10,9% mai apropiată de SUA decât de UE. Un procent semnificativ 27,7% crede însă că România ar trebui să își vadă mai bine de propriile interese decât de aliații/partenerii internaționali – aici este o zonă din care se pot recruta diferite tipuri de scepticism și atitudini antisistem.

La Uniunea Europeană românii apreciază în primul rând libertatea de mișcare, investițiile și oportunitățile de locuri de muncă. La Statele Unite se apreciază mai ales investițiile, faptul că sunt cea mai puternică țară din sistemul internațional și că oferă securitate militară aliaților.

49,1% dintre români consideră China o țară cu care nu trebuie să intrăm în conflict, pentru că este puternică și am avut mereu relații bune cu ea. Scoruri mult mai mici obțin variantele este o țară nedemocratică și periculoasă sau este prea departe ca să ne intereseze.

Aproape jumătate din publicul nostru crede că este posibil să se ajungă în viitorul apropiat la război între China și SUA. Dacă așa ceva s-ar întâmpla, cei mai mulți români cred că ar trebui fie să rămânem neutri (40,5%), fie să facem și noi ce vor face alți aliați din NATO (42,6%).

Doar un sfert dintre români cred că NATO ar putea deveni pe viitor o alianță mai slabă și mai puțin importantă decât este azi. Cu toate acestea, 47% se tem că, în viitor, occidentalii vor lăsa estul Europei în sfera de influență a Rusiei.

38,5% dintre români consideră că retragerea SUA din Afganistan (august 2021) nu a fost un gest corect față de cei care au sprijinit America acolo în ultimii 20 de ani. 29,2% spun că oricum nu mai avea niciun rost ca armata americană să rămână acolo și 31% că nu au urmărit acest subiect în media.

Conform informațiilor oferite de ISPRI și LARICS, studiul s-a efectuat pe o perioadă de 10 zile, între 1 și 10 octombrie. La sondajul de opinie au răspuns 1002 persoane, respondenții având vârste de peste 18 ani. Tipul de eșantion a fost multi-stratificat, probalistic și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată. Specialiștii precizează faptul că eroarea datelor maximă admisă este de aproximativ 3,1%, la un grad de încredere de 95%.

Sondajul de opinie a fost sub forma unui chestionar telefonic și a fost aplicat în toate județele țării și în sectoarele Municipiului București. Eșantionul a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Barometrul Securității Naționale, ediția octombrie 2021, a fost realizat în cooperare cu Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și analizează percepțiile românilor în ceea ce privește pandemia și problemele de securitate națională și globală. Opiniile, constatările și concluziile prezentate în această lucrare sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat al SUA.

Continue Reading

NATO

SUA și Georgia au semnat un nou acord de apărare. Lloyd Austin: Sprijinul Statelor Unite pentru suveranitatea Georgiei este de neclintit

Published

on

© Ministry of Defense Georgia/ Twitter

Sprijinul Statelor Unite pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei este de neclintit, a declarat luni secretarul apărării Lloyd Austin, după o întâlnire cu ministrul georgian al apărării, Juansher Burchuladze, alături de care a semnat un memorandum de înțelegere care va continua sprijinul SUA pentru forțele de apărare georgiene pe parcursul următorilor șase ani, informează Pentagonul.

Lloyd Austin se deplasează de luni până miercuri în Georgia, România şi Ucraina, înainte de a participa la reuniunea miniştrilor apărării ai NATO, care va fi organizată cu prezenţă fizică la Bruxelles pe 21 şi 22 octombrie.

Inițiativa de consolidare a apărării și a descurajării se bazează pe Programul de pregătire a apărării Georgiei, care urmează să se încheie până la sfârșitul anului.

Austin a declarat că inițiativa va servi drept punct central pentru cooperarea dintre SUA și Georgia în domeniul apărării.

Aceasta reprezintă o nouă etapă importantă în cooperarea în materie de securitate între cele două țări ale noastre“, a declarat Austin în timpul declarațiilor făcute la Ministerul Apărării din capitala georgiană Tbilisi.

“Vom continua progresul Programului de pregătire a apărării din Georgia prin reforma sectorului apărării, prin consolidarea capacităților și a capacității necesare pentru o descurajare și apărare eficiente și prin promovarea interoperabilității cu națiunile NATO”, a continuat el.

Rusia a ocupat 20 la sută din suprafața Georgiei de la invazia din 2008 a Osetiei de Sud și Abhaziei. Austin a vorbit despre amenințarea reprezentată de Rusia în timpul unei întâlniri cu premierul georgian Irakli Garibashvili.

“Statele Unite condamnă ocupația continuă a Rusiei în Georgia și încercările sale de a-și extinde influența în regiunea Mării Negre prin coerciție militară și activități maligne”, a declarat Austin în timpul întâlnirii. “Este o regiune importantă, iar securitatea și stabilitatea sunt cruciale pentru a realiza pe deplin viziunea pe care o împărtășim despre o Europă întreagă, liberă și în pace. Prin modernizarea Ministerului Apărării și a forțelor de apărare georgiene, această inițiativă va avansa angajamentul nostru comun în materie de securitate și va consolida parteneriatul nostru”, a spus Austin.

Memorandumul va ajuta, de asemenea, Georgia să se apere de agresiune și va promova eforturile țării în direcția integrării euro-atlantice, a mai spus secretarul.

După vizita în Georgia, Lloyd Austin va merge în Ucraina, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi ministrul apărării Andrii Taran.

În România, secretarul american al apărării se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă. În ce privește țara noastră, el va recunoaște statutul de “aliat model” reprezentat de România la nivel bilateral și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
PARLAMENTUL EUROPEAN19 mins ago

Renew Europe l-a ales pe succesorul lui Dacian Cioloș: Stéphane Séjourné, un influent colaborator al lui Emmanuel Macron, a devenit liderul celei de-a treia forțe din Parlamentul European

POLITICĂ2 hours ago

Klaus Iohannis convoacă o ședință pentru instituirea unor măsuri restrictive, “indiferent cât de nepopulare ar părea”: “Suntem în al doisprezecelea ceas”

U.E.3 hours ago

Pachetul de extindere a UE 2021: Comisia Europeană evaluează și stabilește prioritățile de reformă pentru Balcanii de Vest și Turcia

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

UE îndeamnă Republica Moldova să continue implementarea reformelor: Alegerile parlamentare au oferit forțelor pro-reformă un mandat puternic pentru a pune în aplicare o agendă ambițioasă

ENGLISH3 hours ago

Romania to negotiate for the first time, at European level, new regulations on patient access to treatments for rare and pediatric diseases

INTERNAȚIONAL3 hours ago

De la Kiev, șeful Pentagonului pledează pentru cooperare între partenerii SUA la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia: Vom continua să sporim capacitățile României, Ucrainei, Georgiei și Bulgariei

ROMÂNIA3 hours ago

România va negocia în premieră la Bruxelles noile reglementări privind accesul pacienților la tratamentele pentru bolile rare și pediatrice

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană și-a lansat programul de lucru pentru 2022, care stabilește următoarele etape ale agendei sale către „o Europă mai puternică”

ROMÂNIA4 hours ago

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: Viitorul buget pentru sănătate trebuie să includă inițierea unui fond dedicat inovării în medicină

U.E.5 hours ago

Președintele Lituaniei consideră că statul de drept nu trebuie legat de fondurile europene: Din punct de vedere moral este incorect și ar putea afecta unitatea UE

U.E.5 hours ago

Franța face apel la ”fermitate” împotriva încercărilor Poloniei de a pune ”sub semnul întrebării proiectul european”: Tratatele noastre nu reprezintă o simplă bucată de hârtie

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Supremația dreptului UE în Polonia: PE solicită Comisiei Europene declanșarea mecanismului de condiționalitate privind statul de drept

COMISIA EUROPEANA9 hours ago

Ursula von der Leyen avertizează Polonia că va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a proteja ”valorile noastre comune”: Statul de drept este liantul care ne ține împreună

U.E.9 hours ago

Premierul Poloniei, mesaj pentru politicienii europeni: Nu permit să șantajați Polonia și nu vom accepta să ni se impună dictate. Nu asta înseamnă UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Green Deal: UE își unește forțele cu UEFA pentru a promova acțiunile de combatere a schimbărilor climatice

U.E.1 day ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA3 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA4 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA4 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA4 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

Team2Share

Trending