Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii – decizii care sărăcesc România cu 4,2 mld €

Două lovituri majore, date de statul român celor care ar vrea să implementeze un proiect POSDRU, au tăiat cheful oricui de a mai cheltui bani europeni, iar confirmarea Comisiei Europene pentru reluarea plăţilor în POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), anunţată de ministrul Leonard Orban, nu va schimba nimic. Astfel s-a ajuns într-o situaţie absurdă: nimeni nu mai vrea să cheltuiască cele 4,21 miliarde euro – bani la dispoziţia României pentru programele europene de dezvoltare a resurselor umane, scrie Jurnalul Naţional în ediţia electronică.

Prima lovitură a fost dată de Ministerul de Finanţe, care a decis reducerea prefinanţării de la 30% la 10% din bugetul unui proiect. Astfel, accesul la proiecte POSDRU mai este permis doar firmelor sau ong-urilor care au câteva sute de mii de euro pe care să le blocheze în proiect doi-trei ani. Şi chiar şi acestea vor fi alungate de noile condiţii de finanţare. Pentru că regula în POSDRU – mai întâi cheltui şi apoi primeşti banii înapoi – se aplică atât beneficiarilor care încep activităţile pe cheltuiala lor şi aşteaptă rambursarea de la Guvern, cât şi Guvernului care achită cheltuielile beneficiarilor şi apoi aşteaptă rambursarea de la Comisie. De pildă, pentru un proiect de 500.000 de euro, un beneficiar trebuie să scoată din buzunar cel puţin 100.000 de euro.

A doua lovitură vine de la Ministerul Muncii, care, cu avizul Ministerului de Finanţe, pregăteşte tăierea salariilor tuturor celor implicaţi îm proiecte POSDRU. Conform unui proiect de Ordin de Ministru obţinut de Jurnalul Naţional, nu se vor reduce plafoanele salariale, dar se limitează procentul cheltuielilor salariale din totalul bugetului unui proiect la 49%. Asta însemnă că va fi ca la stat – majoritatea experţilor vor avea salarii de 1.000 – 2.000 de lei, dar rămâne deschisă portiţa ca privilegiaţii să poată lua şi 10.000 de euro pe lună, fiindcă tariful orar eligibil ajunge la 200 de lei/oră brut. Din procentul de 49%, cheltuielile salariale ale echipei de management nu pot să depăşească 15%.

Astfel, pentru cei care vor să îşi realizeze activităţile întocmai cum s-au angajat prin contractul de finanţare, POSDRU va însemna muncă multă pe bani foarte puţini.

Analiza integrala aici.

Sursa articol: Jurnalul.ro
Sursa foto: themudflats.net

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *