Connect with us

SECURITATE

Miniștrii Apărării din Norvegia și Germania, “doamnele de fier” din NATO

Published

on

Preocuparea pentru aspectele legate de apărare crește alarmant în Europa din cauza evenimentelor din ultimii ani. Un articol publicat recent pe Defenseone.com face referire la noii lideri europeni din domeniul apărării. Și nu este vorba despre vreun militar de carieră sau o persoană cu vastă experiență pe câmpurile de luptă, ci de două figuri politice care au înțeles că securitatea europeană necesită instrumente concrete care să o protejeze.

Privind dinspre Washington spre partea cealălaltă a Atlanticului, nu există percepția că liderii politici europeni sunt concentrați pe problemele apărării, ci mai degrabă de provocările interne ale Uniunii Europene. Această percepție vine cumva pe fondul ignorării de către europeni a solicitărilor americane cu privire la augmentarea cheltuielilor militare de apărare.

Leyen_Soreide

Dezbaterea privind apărarea Europei a determinat recent apariția unei noi generații de lideri europeni de apărare. Acești lideri oferă idei de apărare îndrăznețe și sunt dispuși să își asume riscuri politice. Deși aceste idei nu se transformă într-un consens încă, ele constituie injectarea unui dinamism proaspăt în alianța de securitate transatlantică.

Un astfel de lider este ministrul Apărării din Norvegia, Ine Eriksen Soreide. În funcție din 2013, ea s-a impus repede ca unul dintre tinerii lideri din cadrul NATO (cu vârsta de 38 de ani). Ea este foarte respectată în cercurile de apărare de la Washington și a determinat Norvegia să cheltuiască mai mult pe apărare, să se poziționeze ferm față de Rusia și să rămână angajată în lupta împotriva Statului Islamic.

La o conferință la Oslo la care au participat experți de securitate americani și europeni, Soreide a avertizat că, chiar dacă Moscova nu va mai susține acțiunile sale în Ucraina de astăzi, Rusia va reprezenta o problemă pentru anii care vor veni, convingându-i pe europeni să se adapteze și să mențină o apărare puternică. “Trebuie să luăm situația așa cum este”, a spus ea, într-un discurs, “nu așa cum ne-am dori sa fie”.

Un alt lider de urmărit din domeniul apărării este ministrul german Ursula von der Leyen. Relativ nouă în lumea apărării – ea a condus anterior Ministerul Muncii și Familiei – von der Leyen a apărut ca o voce formidabilă în interiorul dezbaterilor europene de securitate și ca un favorit în rândul oficialilor americani. Ea este apropiată de Merkel și este văzută ca o persoană care ar putea deveni un viitor cancelar al Germaniei.

Von der Leyen a înregistrat unele progrese. Ea a lucrat pentru a atrage mai mulți tineri germani în armată transformând-o într-o profesie mai atractivă (și de familie) și a lucrat la inversarea tendinței cheltuielilor germane de apărare. De curând ea a fost top speaker la Forumul anual de la Bruxelles, unde a anunțat că Germania va crește bugetul de apărare cu peste 8 miliarde de euro în următorii cinci ani, sau cu 6,2 la sută. În mod semnificativ, sondajele de opinie arată că publicul german susține această creștere, deși Germania va rămâne în continuare sub obiectivul NATO, acela de a cheltui 2 la sută din PIB anual pentru apărare.

Potrivit ultimului raport al NATO din 2014 cu referire bugetul destinat apărării și cheltuielile efectuate pentru echipamente militare, cifrele celor două state variază. Astfel, Germania a acordat aproximativ 1.3% din PIB pentru apărare, iar Norvegia aproximativ 1.45%, având în vedere că procentul orientativ al NATO este 2%. În ceea ce privește cel de-al doilea capitol – al cheltuielilor pentru echipamente militare – germanii au investit 16%, iar norvegienii 21%, cu un indicativ de orientare al NATO aflat la 20%.

Prin perspective, energie și realizări, Soreide și von der Leyen au demonstrat până acum ce pot face liderii europeni în domeniul apărării.

Acest comentariu a fost publicat inițial pe DefenseOne. Pentru a vizualiza articolul original, accesați aici. Totodată mulțumim echipei DefenseOne pentru acordul de a prelua această analiză.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Bogdan Aurescu, scrisoare către Antony Blinken: Noul secretat de stat al SUA, invitat în România la zece ani de la semnarea Declarației privind Parteneriatul Strategic

Published

on

© Photo Collage (Official US State Department & MAE images)

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat miercuri o scrisoare de felicitare omologului american, Antony Blinken, cu ocazia preluării oficiale a mandatului de secretar de stat al SUA, după confirmarea de către Congresul SUA, șeful diplomației române invitându-l pe noul șef al diplomației americane să efectueze o vizită la București, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În cadrul scrisorii, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat hotărârea României de a continua aprofundarea Parteneriatul Strategic cu SUA, componentă fundamentală a politicii externe și de securitate a României. Totodată, a evidențiat că aniversarea, în 2021, a zece ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, reprezintă o oportunitate în plus pentru intensificarea și aprofundarea dialogului bilateral, în baza valorilor împărtășite și a realizărilor de până în prezent, inclusiv ca parte a unui efort comun de consolidare a rezilienței strategice transatlantice și a cooperării în gestionarea principalelor provocări globale.  

Șeful diplomației române a asigurat că România rămâne un aliat de încredere și un prieten apropiat al SUA și a exprimat convingerea că, pe durata mandatului secretarului de stat Antony Blinken, România și SUA vor continua să se coordoneze în mod apropiat și să asigure securitatea și prosperitatea cetățenilor lor, vor promova stabilitatea regională, inclusiv în zona Mării Negre. 

Citiți și România, primul aliat SUA care îl felicită pe noul secretar de stat Antony Blinken. Bogdan Aurescu: Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru consolidarea Parteneriatului Strategic

Șeful diplomației române a exprimat încrederea că domeniul apărării și securității va continua să rămână la nivel de excelență, fiind una din componentele cele mai importante ale Parteneriatului Strategic. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezență militară consolidată a SUA în România, aceasta fiind esențială în dezvoltarea unei descurajări credibile și durabile în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, a subliniat că România urmărește ca prioritate dezvoltarea susținută a cooperării economice cu SUA, un angajament economic strategic sporit al SUA în regiunea și în țara noastră urmând să aibă un impact geopolitic ridicat.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a asigurat că, în calitate de stat prieten și aliat, România este angajată ca, alături de SUA, să promoveze reziliența democratică și valorile transatlantice pe care cele două state le împărtășesc.

Cu acest prilej, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu i-a adresat secretarului de stat al SUA invitația de a vizita România, evidențiind în același timp prioritatea acordată de România organizării, în perioada următoare, a unei noi sesiuni a Dialogului Strategic România-SUA.

Continue Reading

NATO

Veste bună pentru România: Joe Biden reafirmă angajamentul SUA pentru articolul 5 din Tratatul NATO într-o convorbire cu secretarul general al Alianței

Published

on

© NATO

Președintele SUA Joe Biden a reafirmat marți angajamentul Statelor Unite pentru articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, care statuează că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor, într-o convorbire telefonică avută cu secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Biden i-a mulțumit lui Stoltenberg “pentru conducerea fermă a Alianței și și-a transmis intenția de a consulta și a colabora cu aliații asupra întregii game de preocupări de securitate comune, inclusiv Afganistan, Irak și Rusia”.

“Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru apărarea colectivă în temeiul articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord și a subliniat angajamentul său de a consolida securitatea transatlantică”, mai arată sursa citată. Angajamentul asumat de Biden vine să completeze direcția anunțată de noua de administrație în favoarea alianței transatlantice, spre deosebire de predecesorul său, Donald Trump, care și-a afirmat angajamentul SUA pentru articolul 5 la cinci luni distanță de la preluarea mandatului, într-o conferință de presă, la Washington, cu președintele României.

Conform administrației americane, Joe Biden a subliniat, de asemenea, importanța valorilor comune, a consultării și a capacităților pentru a consolida descurajarea și a contracara amenințările noi și emergente, inclusiv schimbările climatice și securitatea sănătății globale.

Într-o postare separată pe Twitter, secretarul general al NATO a subliniat că mandatul lui Joe Biden este “un nou capitol pentru alianța noastră transatlantică” și a indicat că îl așteaptă cu nerăbdare pe acesta la summitul NATO.

Joe Biden ar urma să efectueze în prima parte a acestui an o vizită la Bruxelles pentru a participa la Summitul NATO, consacrat rezilienței împotriva ascensiunii Chinei și agresivității Rusiei, dar și revitalizării Alianței printr-un nou Concept Strategic. Tot la Bruxelles, Biden este așteptat de liderii UE să participe la un summit extraordinar cu șefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.

După instalarea sa în funcție, Joe Biden a discutat deja la telefon cu patru importanți lideri euro-atlantici – prim-ministrul Canadei, prim-ministrul Marii Britanii, președintele Franței și cancelarul Germaniei – cărora le-a transmis angajamentul său pentru multilateralism, alianța transatlantică, NATO, un parteneriat UE-SUA și o strânsă coordonare cu aliații în mai multe domenii de provocări globale, de la COVID-19 și schimbări climatice la China și Rusia.

De asemenea, Biden a mai discutat la telefon și cu președintele Mexicului.

Casa Albă a informat că în aceeași zi în care a discutat cu secretarul general al NATO, președintele SUA a avut prima sa convorbire telefonică și cu președintele rus Vladimir Putin.

Continue Reading

NATO

Raport CEPA: NATO trebuie să desemneze România drept “centru de greutate” în regiunea Mării Negre. România, o “țară-ancoră” pentru eforturile SUA în zonă

Published

on

© Fortele Aeriene Romane/ Facebook

Aliații europeni au defectele lor, dar Statele Unite au norocul de a avea România ca o potențială țară-ancoră pentru eforturi imediate în regiunea Mării Negre, afirmă generalul locotenent Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA în Europa, care reia teza sa potrivit căreia NATO ar trebui să desemneze România drept centrul său de greutate în regiune.

Hodges a făcut aceste remarci într-un nou raport intitulat “The Black Sea… or a Black hole?” și publicat de Center for European Policy Analysis (CEPA) din Washington, singurul think tank din capitala SUA dedicat problematicii Europei Centrale și de Est. Raportul propune un program în 12 pași prin care NATO poate prelua inițiativa în zona Mării Negre.

Potrivit acestuia, regiunea Mării Negre este esențială pentru securitatea și stabilitatea Occidentului, ea aflându-se la intersecția a patru forțe: democrație liberală la capătul său vestic, agresiune militară rusă la nord, agresiune financiară chineză la est și instabilitate în sud.

“Alianța trebuie să dezvolte o strategie care plasează regiunea Mării Negre în mijlocul hărții geostrategice. (…) În mod ideal, Turcia ar trebui să fie centrul de greutate al NATO în regiune”, consideră Hodges.

Constatând însă că Turcia este reticentă în a provoca Kremlinul sau în întrerupe status-quo-ul în regiunea Mării Negre, generalul american susține însă că România ar trebui să joace acest rol.

“Pe termen scurt și mediu, NATO ar trebui, prin urmare, să desemneze România drept centrul de greutate datorită poziției sale geografice, a proximității față de alți aliați, precum și de Ucraina și Moldova, a eforturilor sale de modernizare solide și a infrastructurii sale strategice de transport”, spune el.

Raportul lui Hodges reprezintă și o continuare a unor documente similar realizate în 2019 și 2020, tot sub coordonarea sa, intitulateStrengthening NATO’s Eastern Flank – A Strategy for Baltic – Black Sea Coherence” și “One Flank. One Threat. One presence”/ “Un singur flanc. O singură amenințare. O singură prezență”. În cel din urmă raport, Ben Hodges spune că România este centrul de greutate al posturii NATO de descurajare regională pe flancul estic și are nevoie consolidări militare semnificative prin îmbunătățirea infrastructurii rutiere și feroviare și completarea arhitecturii regionale de comandă și control aliat.

Ce conține noul raport?

Și în raportul prezent, Ben Hodges reia ideea consolidării apărării țărmului vestic al Mării Negre prin dezvoltarea în România a unor sisteme NATO A2/AD, alcătuite din sisteme maritime fără pilot și sisteme la sol, inclusiv rachete anti-navă, drone și rachete HIMARS. În vreme ce sistemele HIMARS au fost deja achiziționate și se așteaptă recepția lor, iar SUA au început să amplaseze drone MQ-9 Reaper la Baza de la Câmpia Turzii, Guvernul a solicitat Parlamentului să aprobe de urgență un contract cu Guvernul SUA pentru sistemele de rachetă anti-navă.

În noul raport, generalul american sugerează că “România ar trebui să propună înființarea și găzduirea unui Centru de excelență NATO pentru sistemele fără pilot datorită condițiilor sale de zbor ideale și a lungului litoral al Mării Negre, precum și prezenței fluviului Dunărea. În cele din urmă, România ar trebui să continue extinderea infrastructurii de formare și logistică la baza aeriană Mikhail Kogălniceanu (MK) și la zonele de antrenament Smârdan și Cincu, îmbunătățind capacitățile pentru exerciții comune, multinaționale, care să atingă standardele de calificare ale Armatei SUA şi ale Forţelor Aeriene ale SUA”.

În continuare, Ben Hodges propune un program în 12 pași prin care NATO poate prelua inițiativa în zona Mării Negre, care cuprinde și multiple referiri la România, inclusiv în ce privește domeniul mobilității militare. 

“Îmbunătățirea mobilității militare pentru a permite o desfășurare și o consolidare mai rapidă. NATO, UE și țările din regiune trebuie să abordeze provocările care rezultă din infrastructura de transport subdezvoltat și din traversarea Munților Carpați”, precizează Hodges, recomandând utilizarea fluviului Dunărea pentru transportul unor încărcături militare de volum mare, similar cu ceea ce se întâmplă în prezent pe Rin.

“Aliații europeni au defectele lor, dar Statele Unite au norocul de a avea România ca o potențială țară-ancoră pentru eforturi imediate în regiunea Mării Negre”, conchide generalul american.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

U.E.9 hours ago

Angela Merkel, “profund rușinată” de atrocitățile comise de naziști: Germania are “responsabilitatea perpetuă” de a nu lăsa să piară amintirea victimelor Holocaustului

ROMÂNIA12 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Papa Francisc: Comemorarea victimelor Holocaustului este un semn de omenie și de civilizație. Să fim atenți la cum a început această cale de moarte, exterminare și brutalitate

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Vladimir Putin salută, la Forumul de la Davos, prelungirea Tratatului New START dintre Rusia și SUA: Un nou conflict mondial ar marca “sfârşitul civilizaţiei”

Dacian Cioloș13 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj de Ziua Comemorării Holocaustului: Avem o datorie. Trebuie să creăm condițiile pentru ca o astfel de tragedie să nu aibă loc din nou

Corina Crețu13 hours ago

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Corina Cețu: Doar cunoscând istoria putem evita ca greșelile ei să se repete

ROMÂNIA14 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

Daniel Buda14 hours ago

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Eurodeputatul Daniel Buda: După mai mult de șapte decenii de la cumplitul genocid, Europa este acum un continent al păcii și al securității

CONSILIUL EUROPEAN15 hours ago

Președintele Consiliului European: Amintirea Holocaustului este o datorie morală și istorică. Nu vom tolera niciodată ca evreii să se teamă pentru siguranța lor în Uniunea Europeană

Cristian Bușoi15 hours ago

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA: Agenția Europeană pentru Medicamente va da aviz pozitiv pentru cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

ROMÂNIA12 hours ago

COVID-19: Ministerul Sănătății a semnat o comandă pentru 9 milioane de vaccinuri CureVac

ROMÂNIA14 hours ago

Comemorarea Holocaustului. Ambasadorul Germaniei la București îndeamnă cetățenii să se alăture inițiativei ce îşi propune realizarea unui ”monument digital” al victimelor nazismului

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, despre introducerea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19 unic la nivelul UE: Trebuie să evităm ”orice abordare discriminatorie”. Discuțiile continuă

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: Statele membre ar trebui să profite de majorarea de 3% din FEAD pentru a sprijini persoanele defavorizate în timpul pandemiei COVID-19

Eugen Tomac1 week ago

Eugen Tomac i-a solicitat șefului politicii externe a UE să creeze mecanisme care să condiționeze sprijinul financiar acordat partenerilor de garantarea accesului minorităților naționale la educație în limba maternă

RENEW EUROPE1 week ago

Președintele Consiliului European îi propune lui Joe Biden ca în prima zi de mandat la Casa Albă să construiască un nou pact fondator cu UE pentru „o lume mai bună”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Președinta Comisiei Europene: Jurământul lui Joe Biden, un mesaj de speranță pentru o lume care așteaptă ca SUA să revină în cercul de state cu idei similare

Eugen Tomac1 week ago

Eurodeputatul Eugen Tomac: Rusia de astăzi se transformă într-un gulag și UE are obligația să acționeze

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu s-a vaccinat împotriva COVID-19: Am vrut să dau un semnal românilor să se vaccineze

U.E.2 weeks ago

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan dorește să ”repună pe șine” relațiile Turciei cu UE: Este prioritatea noastră să facem din 2021 un an de succes

Advertisement
Advertisement

Trending