Miniştrii de finanţe ai zonei euro au aprobat 100 mld € pentru băncile spaniole. S&P: Investitorii ar trebui să vândă repede acţiunile deţinute la companii din Spania

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat vineri acordul final pentru susţinerea băncilor spaniole cu până la 100 de miliarde de euro, decizie care creează condiţiile pentru furnizarea unei prime tranşe de 30 de miliarde euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), arată Mediafax.

Băncile spaniole vor primi bani după ce vor înainta planuri de restructurare aprobate.

Planul de salvare a băncilor spaniole reprezintă un element esenţial al eforturilor Spaniei de menţinere a accesului pe pieţele financiare şi de ţinere sub control a crizei datoriilor.

“Nu este clar dacă programul de susţinere a băncilor spaniole va contribui la calmarea pieţelor şi reducerea costurilor de finanţare a statului”, a declarat Antonio Garcia Pascual, economist şef al Barclays Capital pentru regiunea Europa de Sud.

Programul pentru Spania va avea loc iniţial prin intermediul FESF, care mai are o capacitate de finanţare de 240 de miliarde de euro.

 

S&P: Investitorii ar trebui să vândă repede acţiunile deţinute la companii din Spania

Oricine deţine acţiuni ale unor companii din Spania ar trebui să vândă repede, înainte ca guvernul de la Madrid să fie nevoit să ceară un ajutor masiv pentru economie de la UE şi FMI, potrivit analiştilor S&P.

Randamentele obligaţiunilor Spaniei rămân în continuare peste 7%, nivel considerat a fi nesustenabil pentru a patra mare economie a zonei euro, care încearcă să evite soarta Irlandei, Greciei şi Portugaliei. Cele trei state au fost nevoite să ceară pachete de ajutor financiar, condiţionate de măsuri dure de austeritate, citaţi de CNBC.

“Considerăm că Spania va primi ajutor financiar (pentru întreaga economie, n.r.) în următoarele trimestre, alăturându-se Greciei, Irlandei şi Portugaliei în rândul statelor car nu se pot finanţa de pe piaţă”, notează Rob Quinn, analist la S&P Capital IQ, într-o notă de cercetare.

Pieţele europene vor înregistra scăderi de circa 5% până la sfârşitul anului, cu o evoluţie mai slabă în sudul Europei.

În ultimele săptămâni, criza datoriilor a primit mai puţină atenţie pe pieţele financiare, ca urmare a scandalului manipulării indicelui LIBOR şi a creşterii puternice a preţurilor la alimente, însă această situaţie nu va dura, afirmă Quinn.

Spania va avea nevoie de 280 de miliarde de euro pentru a se finanţa în următoarele 18 luni, însă rezervele zonei euro pentru sprijinirea statelor cu probleme se ridică la numai 260 de miliarde de euro, a calculat analistul S&P. Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară, fond aflat în vigoare, şi Mecanismul European de Stabilitate, vor înregistra presiuni puternice dacă Spania pierde accesul la pieţele financiare.

Spania a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând continuarea recesiunii

Guvernul spaniol a înrăutăţit prognoza economică pentru anul viitor, anticipând un declin al PIB de 0,5%, în loc de o creştere de 0,2% estimată în luna aprilie, a declarat vineri ministrul pentru Buget Cristobal Montoro, după o şedinţă a Executivului de la Madrid, transmite Bloomberg.

Economia Spaniei a reintrat în recesiune anul trecut, iar şomajul este în creştere după prăbuşirea sectorului imobiliar.

Şomajul va atinge în acest an 24,6%, potrivit noilor estimări guvernamentale, peste nivelul de 24,3% anticipat anterior. Anul viitor, Executivul se aşteaptă ca 24,3% din populaţia activă să nu aibă un loc de muncă, uşor peste prognoza precedentă, de 24,2%.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *