Ministru ucrainean: SUA și Rusia au luat o decizie în privința conflictului din Ucraina

Decizia de a retrage trupele ruse din Donbas a fost luată, susține Iuri Grîmceak, ministrul delegat al Kievului pentru Teritoriile Ocupate Temporar de separatiști în estul Ucrainei, informează Digi24.

Afirmațiile oficialului ucrainean survin la scurt timp după ce reprezentantul Departamentului de Stat al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, și Vladislav Surkov, consilierul președintelui rus, Vladimir Putin au avut o întrevedere.

Cred că decizia legată de Donbas ( Donețk și Lugansk – n.r.) a fost luată. Vor pleca de acolo. Singurul lucru care mai rămâne de discutat este cum vor pleca, sub ce condiții”, a declarat Iuri Grîmceak în direct la televiziunea ucraineană Canal 5.

Oficialul ucrainean a susținut că subiectul discuțiilor purtate cu consilierul lui Putin se va clarifica după ce reprezentantul american se va întoarce la Kiev.

„El se va afla aici împreună cu secretarul Apărării al SUA, cred că la parada noastră (programată pe 24 august, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei – n.r.). Vă aduc aminte că președintele nostru a declarat la Munchen că nicio decizie nu va fi luată fără acordul nostru. De aceea, pentru început Volker a venit în Ucraina, a fost la linia de demarcare, apoi i-a vizitat pe toți aliații noștri, apoi a mers să le explice rușilor ce trebuie să facă. Cred că va fi bine”, a punctat Grîmceak.

Înainte de întâlnirea dintre Surkov și Volker, consilierul președintelui rus a precizat că cele două părți au convenit că “situația actuală din sud-estul Ucrainei nu poate aranja nici părțile conflictuale, nici puterile implicate în reglementare”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa Ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean. Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Potrivit datelor ONU, aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *