Ministrul afacerilor europene a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene

Potrivit unui comunicat de presa remis Calea Europeana, Ministrul afacerilor europene Leonard Orban a participat pe 5 decembrie a.c., la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Pe agenda reuniunii s-au aflat: pregătirea Consiliului European din 8-9 decembrie a.c.; un schimb de vederi pe marginea raportului Preşedinţiei poloneze referitor la stadiul negocierilor privind noul cadru financiar multianual; prezentarea de către Comisia Europeană a Comunicării privind Analiza Anuală a Creşterii 2012, precum şi a programului său de lucru pentru anul viitor. De asemenea, miniştrii au discutat proiectul de concluzii ale Consiliului privind extinderea Uniunii şi procesul de stabilizare şi asociere.

Consiliul European de iarnă va discuta, în principal, aspectele economice, în special cele referitoare la promovarea creşterii în Europa, măsurile de consolidare a convergenţei economice în zona euro şi implementarea, la nivel naţional, a angajamentelor asumate de membrii Pactului Euro Plus. De asemenea, Consiliul European va analiza şi progresele înregistrate în implementarea liniilor directoare stabilite în februarie 2011 în ceea ce priveşte problematica energetică.

În intervenţia sa, ministrul român al afacerilor europene a salutat proiectul de concluzii ale Consiliului European prezentat de Preşedintele van Rompuy şi a subliniat necesitatea întăririi limbajului referitor la expunerea băncilor străine, în direcţia implementării recomandărilor Autorităţii Bancare Europene. Menţinerea canalelor de finanţare este esenţială pentru state care nu sunt membre ale zonei euro, având în vedere inclusiv angajamentele asumate în cadrul Pactului Euro Plus.

În ceea ce priveşte stadiul discuţiilor referitoare la perspectiva financiară 2014-2020, miniştrii au luat notă de raportul Preşedinţiei poloneze pe această temă.

Ministrul Leonard Orban a arătat că principalul obiectiv al  României rămâne asigurarea unui nivel corespunzător de finanţare pentru Politica de Coeziune, menit să reducă diferenţele de dezvoltare dintre statele membre. Totodată, a evocat importanţa asigurării unei finanţări adecvate pentru Politica Agricolă Comună, subliniind necesitatea reducerii disparităţilor dintre nivelele plăţilor directe acordate fermierilor din diferite state membre.

Comisia Europeană a prezentat principalele obiective ale programului său de lucru pentru 2012, precum şi Comunicarea privind Analiza Anuală a Creşterii 2012, concentrându-se pe cele 5 priorităţi de acţiune identificate de aceasta.

Referitor la procesul de extindere, miniştrii au analizat textul proiectului de concluzii ale CAG privind extinderea şi procesul de stabilizare şi asociere, care urmează a fi andosate la Consiliul European din 8-9 decembrie a.c.

Ministrul afacerilor europene a subliniat că este esenţial ca procesul de extindere să rămână prioritar pe agenda UE, iar aceste concluzii trebuie să transmită mesajul pozitiv că Uniunea este capabilă şi decisă să menţină deschise „uşile extinderii’.

Sursa foto: ourlanguages.org.uk

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.