Ministrul britanic pentru Europa: investitorii nu se uita doar la taxe, ci si la functionarea sistemului judiciar

UK-David-Lidington-in-Romania1David Lidington, ministrul britanic pentru Europa, a evitat sa dea sfaturi autoritatilor de la Bucuresti privind negocierile pe dosare sensibile la nivel european. Intrebat de caleaeuropeana.ro cum apreciaza maniera de a negocia in dosare sensibile, precum Schengen, cunoscute fiind pozitiile britanice pe alte teme importante, precum bugetul UE, oficialul britanic a spus ca preferea sa isi prezinte sfaturile in afara spatiului public. Totusi, domnia sa a aratat ca mediul de afaceri este foarte interesat de buna functionare a justitiei, facand, astfel, o referire indirecta la rapoartele MCV.

„Orice țară care vrea să atragă afaceri, investitori și care vrea să angajeze oameni pe teritoriul său nu trebuie să se uite doar la lucruri precum taxele, ci și la standardele legislatiei sale anticoruptie si la sistemul lor judiciar,a declarat Lidington.

De fiecare dată când vorbesc cu oameni de afaceri, oriunde in Europa de Est si Europa Centrala, deci nu doar in Romania, oriunde in UE, acestia imi spun ca elementele cheie care contează atunci cand decid daca vor aplica pentru licenta, daca vor construi o noua fabrica sau unde vor cheltui banii actionarilor lor este acela daca sunt increzatori in puterea eticii anti-coruptie din tara respectiva.

Romania a aplicat o serie de reforme foarte puternce. Mai sunt inca multe de facut si as vrea sa imi ofer sprijinul in a lucra cu colegii romani pentru a-si atinge acest scop pentru ca stiu ca este in interesul Romaniei si in interesul politicii dvs. Europene”.

Vizită oficială a lui David Lidington (UK) Ministrul pentru Europa în România s-a derulat intre 12-13 martie 2013 la București, unde s-a  întâlnit cu oficiali români și reprezentanți ai comunității de afaceri.

Centrul Român de Politici Europene și Colegiul Noua Europă au fost, alături de Ambasada Marii Britanii la București, organizatorii dezbaterii “Britain and Romania: Strategic Partners in the EU and Around the World”. Dezbaterea a avut loc marţi 12 martie, de la ora 17.00, la sediul Colegiului Noua Europă (strada Plantelor, 21, Bucuresti). Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei in relatia cu UE si Cristian Ghinea, de la CRPE, au fost amfitrionii evenimentului.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *